Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högt tryck på konstkollo

70 ville gå, drygt 40 fick plats. Länskulturens KonstLABs sommarkollo för unga lockar många.
I år har deltagarna fått prova på graffiti och street art.

13-åriga Alice Göransson från Ås har stora, vita hörlurar på sig och sitter lutad över sin teckning. Hon tecknar en flicka med solglasögon. Kanske ska hon färglägga den. Alice Göransson så en affisch om sommarkollot på skolan och bestämde sig för att anmäla sig.

– Jag tänkte att jag söker, då har jag något att göra.

Hon tecknar mycket, flera timmar per dag.

– Det blir säkert en till två timmar per dag. Och jag kluddar jäkligt mycket i skolan också.

KonstLAB är ett treårigt projekt som Länskulturen driver i samarbete med Östersunds kommun. I år är det andra året i rad som sommarkollot arrangerats. Alla som är mellan 13 och 25 år får söka. Men det gäller att vara tidigt ute.

– Det är först till kvarn som gäller, det är många som söker och vi skulle lätt kunna dubblera kollot, säger projektledaren Karin Kvam.

I år är temat foto, graffiti och street art. Länskulturen jobbar för att ta in en sådan bred mix av unga som möjligt och har bland annat uppmuntrat ensamkommande flyktingbarn att komma. Javad Mokhtari, 16 år från Afghanistan, är en av dem som gärna ville gå på konstkollo. Han står med en stor kartongskiva i handen. På skivan har han sprejat utskurna bilder på sig själv.

– Jag kanske får ta hem den och hänga de på väggen, säger han och skrattar.

Hans kompis, Qais big Zada, ville också gärna gå kursen. Och han tycker att det har varit jätteroligt.

– Jag vill nog söka nästa år också, säger han.

KonstLAB har pågått i tre dagar, måndag till onsdag. Sista dagen avslutades med en utställning. Henric Ljusberg, Gustav Kape Lindqvist och Sara Norling har varit med som handledare.