Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högtryck i Hissmofors

Stormarna Hilde och Ivar fällde tillsammans 11 miljoner kubikmeter skog. Nu pågår ett febrilt arbete med att få ut timret ur skogarna. Skogsägarna Norrskog räknar inte hinna med allt i tid.
Och på sågverket i Hissmofors växer timmerlaget mot skyn.

På Hissmofors sågverk är det fullt med timmer. Stormlagret består av 40 000 kubikmeter timmer som bevattnas.

– Det är en långtidsförvaring. Vi bevattnar det för att inte det ska ske tillväxt av mikrober och skadinsekter, säger Christopher Larsson, platschef för Hissmofors sågverk.

Han berättar att i vanliga fall har sågen ett arbetslager av timmer som räcker för tre veckors arbete. Sedan i våras har inflödet av timmer varit ungefär dubbelt så hög. Arbetslagret räcker nu i fyra månader.

– Vi räknar med att jobba med det här timret under hösten, vintern och en bit in på nästa vår, säger Christopher Larsson.

Han tror att den höga inkörningstakten av timmer kommer att vara tre veckor till. Och att den nog kan ta fart igen i höst efter semestrarna.

I vanliga fall brukar timmerinflödet sina i mitten av juni. Det är inte så detta år. Stormarna Hilde och Ivar härjade länet hårt i höstas. Det beräknas att 11 miljoner kubikmeter skog föll. Och egentligen ska allt färskt virke vara utplockat ur skogen före 15 juli. Det datumet är satt utifrån den fruktade granbarkborren och den större märgborren.

Regeln lyder som så att det får finnas kvar maximalt 3 kubikmeter fälld timmer per hektar. Och med anledning av den gångna höstens stormar har det varit väldigt hektiskt för skogsägarna för att försöka följa tidsgränsen.

– Stormen Hilde slog hårt mot Strömsunds kommun och stormen Ivar i Ljungans dalgång. Det är bedömt att 11 miljoner kubikmeter timmer föll. Skogsägarna har gjort vad de kunnat för att få ut så mycket som möjligt, säger Olof Falkeström, skogschef Skogsägarna Norrskog.

Han berättar att alla led jobbat på så mycket de bara kunnat. Och han tycker att arbetet har gått över förväntan.

– Men fortfarande är det mycket som är kvar i skogen. Vi har arbeten som vi kontrakterats för som vi inte hunnit med. Vi har försökt prioritera granskog, säger han.

Olof Falkeström tror att det kommer dröja till vintern innan all timmer är utplockad ur skogarna. Det är en försening som egentligen är ett lagbrott.

– Vi söker dispens för det nu, säger han.

Han uppmanar alla skogsägare att genast ta sig ut i sina marker och inspektera stormskadorna.