Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höj rösten och ta plats genom hiphop

I en vecka har hiphop-artisterna Nathalie "Cleo" Missaoui och Johan "Broder John" Bäckström hållit i workshopen "Tell Dem" för elever och ungdomar. Syftet – att höja rösten och våga ta plats.

Nathalie Missaoui är nog mest känd som Cleo. Som hiphop-artist har hon bland annat släppt låten "Fatta" tillsammans med Syster Sol och hon är även en av grundarna till crewet och bolaget Femtastic. Johan Bäckström är en del i hiphop-duon Broder John & Friman och tillsammans har Johan och Cleo under en vecka hållit i workshopen "Tell Dem".

– Det finns en tysthetsnorm i vårt samhälle i dag. Alla har olika destruktiva tankar som påverkar hur vi agerar och vi blir liksom instängda i olika lådor.

– Genom hiphop jobbar vi med att bara skita i det och köra i stället. Man måste lära sig att inte lyssna, säger Nathalie Missaoui.

I går var det dags för elever från Hjalmar Strömergymnasiet i Strömsund att lära sig ta plats. Under fyra timmar har de bland annat jobbat med fysiska övningar och de har fått skriva sina egna hiphoptexter.

Alexander Knutsson, Lina Frank och Petronella Kroik-Paulsson har tillsammans med sin grupp skrivit om hatkärleken man ibland kan ha till sin bästa kompis.

– Vi har fått lära oss att bli bekväm utanför boxen, att ta för sig och att kunna lita på gruppen. Efter i dag tycker jag faktiskt att jag känner mig säkrare och vi har fått mer gemenskap, säger Lina Frank.

Workshopen "Tell Dem" har funnits i flera år och det började efter att en fritidsgård bad Cleo och Syster Sol peppa tjejerna som inte vågade ta för sig.

– Jag insåg hur fuckat det är och körde fler workshops med tjejer. Sedan insåg jag att killar har samma problem, berättar Nathalie Missaoui.

– De här frågorna är det jag bryr mig mest om. Man måste våga lita på sig själv och våga gå på sina egna känslor.