Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höjd arbetsgivaravgift hårt slag mot besöksnäringen

Målet med vår politik har både varit och är att sänka trösklarna till arbetsmarknaden och få fram så många jobb som möjligt. Resultatet, trots att vi genomlidit den värsta finanskrisen sedan 1930-talet, är att Sverige har 250 000 fler i arbete än när vi tog över regeringsmakten 2006.

Detta är ingen slump, på andra håll i Europa vilket inkluderar länder som Danmark och Nederländerna har jobbskapandet gått mycket långsammare eller till och med i negativ riktning.

I dag är det cirka 22 000 personer i Jämtlands län som berörs av den sänkning av arbetsgivaravgiften för unga som Moderaterna tillsammans med övriga allianspartier genomfört.

Socialdemokraterna går till val på att de vill slopa den här sänkningen, en reform som vi menar direkt skulle slå mot de ungas möjligheter på arbetsmarknaden.

Att underlätta för unga att få anställningen genom ekonomiska rabatter för de företag som anställer dessa har visat sig vara positivt för sysselsättningen.

Vi har bett riksdagens utredningstjänst räkna på vad de ekonomiska följderna för företagare i Jämtlands län skulle bli ifall arbetsgivaravgiften för unga fördubblas som S föreslår. Resultatet är ingen blygsam summa man bara skjuter under mattan – en kostnadshöjning på totalt 196 miljoner kronor.

Beräknat på en den årlig genomsnittliga anställningskostnaden för en person som är under 26 år motsvarar summan svindlande 634 heltidstjänster i enbart vårt län.

De rödgröna partierna nöjer sig dock inte med att enbart bestraffa vårt läns företag med denna kostnadsökning. S vill höja restaurangmomsen och på det sättet ytterligare chockbeskatta en bransch som redan sedan tidigare är känd som en med små marginaler.

Nyligen sedan träffade jag Glenn Söderberg som driver Ullådalsstugan. För honom skulle det innebära en kostnadshöjning på 200 000 kronor i höjd arbetsgivaravgift.

Lägger man även till höjningen av restaurangmoms innebär det ytterligare kostnader på 700 000 kronor. Följden blir alltså sammanlagt kostnadsökningar på 900 000 kronor årligen.

Besöksnäringen tillhör tveklöst det jämtländska länets basindustri och går S-förslaget igenom kommer det inte att passera obemärkt förbi.

Det är politikers skyldighet att informera om vilka praktiska konsekvenser den politik de förespråkar får för befolkningen. Vi moderater genomsyras av tron på företagande och att det är dessa som skapar arbetstillfällena som vårt län verkligen behöver.

Men precis som hushållen påverkas av att ha mindre kvar i plånboken så gör även företagare det och följden blir då att besparingar måste ske och unga kan förlora jobbet.

En röst på Moderaterna är en röst på arbetslinjen och ett klart nej till politiska experiment som äventyrar våra ungas möjligheter att få jobb.

Saila Quicklund (M)

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel