Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höjd eller sänkt skatt?

Anna Stjernströms ledare 30 april handlade om att höjd skatt inte leder till fler jobb. Ledaren startade en debatt på Op.se. Här är ett urval av inläggen:

flera jobb genom att sänka skatten för de välbesuttna som nu skett. Skattesänkningen skulle gå till låg och medelinkomsttagare sa moderaterna före valet. men den största skattesänkningen fick de rika och högavlönade, moderaternas kärnväljare. Nog hade man ökat köpkraften på ett effektivare sätt om man gett denna skattesänkning till pensionärer, sjuka, handikappade och arbetslösa. I stället beskattades dessa grupper hårdare genom skatt på trafikförsäkring och höjda avgifter i vården, mediciner, färdtjänst med mera. Kommunernas och landstingens skatteintäkter har man haverarat med valfläsket ”tusenlappen” mer i plånboken per månad. Högre skatt är välkommen.

Skattehöjningar leder till minskad produktion och konsumtion. Höjd skatt är inte samma sak som höjda intäkter. Om du nu tycker det var så dåligt att få lite mer i plånboken efter alliansens skattesänkningar så går det ju faktiskt betala in skatt frivilligt om du känner du har fått för mycket över.

Vad jag reagerar emot är att moderatregeringen har infört nya skatteskalor där de med minsta inkomsterna beskattas hårdare än höginkomsttagare och att en ledarskribent inte reagerar hårt mot dessa orättvisor. Sannolikt och förhoppningsvis blir det som vanligt med moderatregeringar, de sitter endast en mandatperiod. De åker väck även denna gång men har återigen lyckats riva ner den berömda svenska välfärden som generationer byggt upp.

tydligt att döma av resonemanget ovan att varken sänkt eller höjd skatt har någon betydelse för jobbskapandet. Men för de som blivit utan jobb och försörjning så torde en skattefinansierad a-kassa fylla en funktion. Sänkta skatter leder oftast inte till något jobbskapande eftersom det i de sänkta skatternas spår oftast blir en urholkning av det sociala skyddsnätet. Härigenom följer ett ökat sparande som ger en minskad konsumtion som ytterligare förstärker den nedåtgående spiralen. Vad som däremot ger jobb och sysselsättning är ett skattesystem där sysselsättning och investeringar premieras, men att sänka skatten för ett antal rika människor bara för att de ska samla på hög ger ingen ökad sysselsättning.

trångsynt och borgerligt tankesätt. Återställd skatt (den är sänkt med cirka 90 miljarder av borgarna) kan ge 100 000 tals arbetslösa jobb. Att tycka att konsumtion av mobiltelefoner och platt-tv är konsumtion som ger jobb och inte konsumtion av tjänster inom skola vård och omsorg är så dumt så jag vet inte vad.

Det är så typiskt att se allt gemensamt som ont och sen hylla privat ägande.

har den nya regeringen gjort allt för att ställa statsfinanserna tillrätta efter år av misskötsel och ineffektivitet. Då är det beklämmande att höra hur oansvarigt oppositionen nu vill börja bränna pengar igen på åtgärder som inte har en chans att hjälpa i den kris vi nu lever i. Hade inte alliansen gjort en massiv insats innan krisen kom hade vi suttit med långt större arbetslöshet än nu. När gubbar som K.S. raljerar låter det som om det bara är gråsossar som fått mindre i plånboken.

Att moderaterna ställt statsfinanserna till rätta? Vart har i så fall överskottet i statsfinanserna, cirka 100 miljarder som socialdemokraterna lämnade efter sig i så fall tagit vägen? Jo, moderaterna har överfört dessa miljarder till de 10 procent rikaste i landet!

Arbetslösheten är redan på rekordhöjder, trots arbetslinjen. Moderatregeringen har förstört försäkringssystemen så att många medborgare tvingas gå till socialen för att överleva.

Det faktum att vi i dag, mitt under värsta ekonomiska krisen, har mindre arbetslöshet än under de senaste tio åren har tydligen helt undgått dig. Första året gick 164 000 människor från utanförskap till arbete. Det är knappast en flopp.

Förvirring, det måste vara Alliansen smartaste PR-drag, att skapa förvirring. Att få svenska arbetare att tro att deras politik gynnar arbete, och arbetare, ja, då är illusionen fulländad. Medelsvensken har fullt upp med att bry sig i Robinson 2009 och andra livsviktigheter, och tar sig inte ens tid att tänka efter. ”Tusenlappen” ja, alla vet ju hur mycket det blev kvar av den när alla egenavgifter och omkostnader höjdes. Jag misströstar om inte ens arbetarna själva märker när de får ta den upp i stjärten ... gång på gång.

Eftersom debattörerna i detta forum tydligen vet det mesta och sjunger moderaters och sossars lov vore det bra om någon kunde förklara för mig varför det mesta har blivit sämre sedan mitten på 70-talet.

På den tiden hade vi en försäkringskassa som fungerade. Staten hade ansvar för skolorna. Landstinget hade ansvar för sjukvård och äldreomsorg et cetera. Det mesta fungerade bra även om inte allt var perfekt.

Nu har vi socialförsäkringssystem som inte fungerar, eftersom staten skjuter över ansvaret på kommunerna som inte har resurser för detta. Landstingen har skickat äldrevården till kommunerna och snart har de lagt ned sjukvården. Kommunerna lägger ned skolor och äldreboenden i ett rasande tempo. Barnen har snart lika mycket transporttid som undervisningstid. De gamla får sitta ensamma och vänta på att någon stressad hemsamarit ska komma och torka dem. Multisportanläggningar och teaterhus har högsta prioritet. Förklara!