Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höjd säkerhet för svenska fjäderfän

Jordbruksverket höjer skyddsnivån mot fågelinfluensa H5N8 för fjäderfä i Sverige som förebyggande åtgärd.

Beslutet gäller all hållning av fjäderfä i hela landet.

Höjningen innebär bland annat att fjäderfä ska hållas inomhus. Om fåglarna inte kan hållas inomhus ska de hållas i en inhägnad och får foder och vatten under tak.

"Att vi höjer skyddsnivån är en försiktighetsåtgärd. Det kan inte uteslutas att den nu aktuella fågelinfluensan sprids med vilda fåglar, varför risken för att få in sjukdomen till svenska fjäderfän nu måste betraktas som förhöjd", skriver Katharina Gielen på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Detta innebär att fjäderfä nu måste hållas inomhus, enligt myndigheten. Om det vid vid vissa tillfällen inte går ska djuren i alla fall hållas i en inhägnad och få foder och vatten under tak.

Bakgrunden till beslutet är att fågelinfluensa har konstaterats i Tyskland, Holland och Storbritannien. Smittkällan är ännu oklart. Utredningar pekar på att vilda fåglar spridit viruset, men det har inte konstaterats hos vilda fåglar inom EU.

Inga människor har smittats av det aktuella viruset och det finns inga tecken som talar för att denna typ av fågelinfluensavirus kan smitta människor, skriver Jordbruksverket.

Risken för att smittas är, enligt Folkhälsomyndighetens bedömning, "i det närmaste obefintlig".