Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höjd skatt ingen lösning för Östersunds kommun

Världen befinner sig i en global ekonomisk kris där enskilda länder nu riskerar att gå i konkurs. Det är den svåraste ekonomiska tiden sedan andra världskriget.

Annons

Östersunds kommuns ekonomi är som en följd av den globala finanskrisen i ett mycket kärvt läge och det krävs rejäla besparingar för att få kommunens ekonomi att gå ihop.

Allians för Östersund sträckte ut handen till majoriteten för att delta i ett gemensamt arbete kring besparingar i denna ekonomiskt mycket svåra tid.

Vi gick in i detta samarbete med ambitionen att hitta långsiktiga lösningar där partitillhörighet lades åt sidan, där besparingar skulle hålla över valet, där det var viktigt att värna om kärnverksamheten vård, skola och omsorg och för att undvika skattehöjningar, allt för Östersunds kommuns medborgares bästa.

Alliansen var beredd att ta ansvar för kommunens framtid.

Efter Alliansens initiativ påbörjades arbetet med ett sparprogram för innevarande år på 40 miljoner kronor utöver tidigare aviserade besparingar. Det fortsatta arbetet handlar om besparingar för 2010.

Nu hörs tongångar som talar för en skattehöjning 2010. Jens Nilsson äventyrar i så fall möjligheterna till långsiktiga lösningar oavsett partifärg.

En skattehöjning skulle sända fel signaler till verksamheten om vilka besparingar som behöver genomföras. En höjning av kommunalskatten drabbar också de med de lägsta inkomsterna hårdast.

Alliansens förslag är att besparingar för 2010 genomförs utan skattehöjning, det finns fortfarande besparingar att göra inom administration som inte lika hårt drabbar kärnverksamheten vård, skola och omsorg.

Vi anser vidare att vi behöver genomföra investeringar, vilka är ekonomiskt fördelaktigt under en lågkonjunktur på grund av ökad tillgång till arbetskraft och lägre priser.

Det bör dock ske i en noga framtagen plan där man gör investeringar i den takt som är ekonomiskt möjlig för kommunen. Alliansen står fast vid investering i en ny arena men under denna kristid måste kommunens kärnverksamhet i vård, skola och omsorg gå före en ny arena. Att höja skatten för att ha råd med en ny arena är inte att visa ekonomiskt ansvar i de svåra tider vi nu har.

Östersunds kommuns medborgare förväntar sig nog att vi förtroendevalda kan visa det och därför prioriterar vi kärnverksamhet och investeringar i nya bostäder, äldreboenden och förskolor före andra verksamheter.

Kommunens förvaltningar bör ges direktiv för att öka upphandlingen från externa aktörer. Konkurrensutsättningar av ytterligare äldreboenden har av vård- och omsorgsförvaltningen beräknats kunna ge 30 miljoner i besparing då utlagd verksamhet är billigare i drift jämfört med kommunens egen verksamhet. Vi kan inte kräva att de kommunanställda i äldreomsorgen ska ”springa fortare” när det finns andra, uppenbarligen effektivare, sätt att organisera verksamheten på.

Vi efterlyser också en långsiktig plan för fortsatt hantering av besparingar för 2010-2012.


, oppositionsråd, C
, gruppledare, M
, gruppledare, FP
, gruppledare, KD

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel