Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höjd skatt skapar inte jobb

Jobben först menar Thomas Östros och vill börja med att höja skatten. Men gammal politik är inte lösningen i nya tider. Pengarna måste läggas på dem som kan greja fram jobben och det är inte staten.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har efterlyst borgfred i svensk inrikespolitik för att det svenska ordförandeskapet i EU ska kunna bli så starkt som möjligt. Det går så där.

För med fallande opinionssiffror, en sargad fackföreningsrörelse och Mona Sahlins alldeles egna rödgröna röra i oppositionslägret är stridsyxan långt ifrån begraven inför arbetarrörelsens stora dag.

skuggbudgetarna. Jobben först, lovar Thomas Östros som är Socialdemokraternas ekonomipolitiske talesman.

Den goda viljan är inte att ta miste på. Löfte om 100 000 fler jobb och praktikplatser låter lovande i tider av depression och växande arbetslöshet. 15 miljarder extra till kommuner och landsting klingar också det vackert i tid av många kännbara nedskärningar.

Men lösningen som presenteras är fel. För smakar det så kostar det någon annanstans. Alliansen har länge tryckt på för besked om skatterna. I går kom de. Statens intäkter måste öka för att finansiera ökande utgifter menar oppositionen. Får socialdemokraterna styra blir det otvetydigt mindre i plånboken för den som jobbar, tvärtemot vad Alliansen reformerat sedan 2006.

då Östros och Sahlin tillsammans identifierar den vikande konsumtionen som problemet för vikande svensk ekonomi. Mindre pengar i hushållskassan efter skatt bidrar under inga omständigheter till ökad konsumtion.

Tron på det offentliga som jobbskapare och arbetsgivare är alltjämt överväldigande.

Tron på den enskildes förmåga att under rätta förutsättningar bidra till lösningen av nyckelfrågan jobben, den är som vanligt försvinnande liten.

Vägen till full sysselsättning är inte så enkel som höjd skatt.