Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höjdpunkter från naturåret 2013

- När ni åker på semester smyger jag omkring i hyggeskanten och spejar efter älgar och björnar.

Det berättar Andreas Ringnér, Östersund, i sin text där han beskriver sitt stora fritidsintresse djur och natur. Här bjuder han på några av bilderna han tagit under året.

För mig så är ett år inte uppdelat på samma sätt som för de flesta andra människor här i länet, visst räknar jag året i dagar, veckor och månader men jag ser det hela ur ett helt annat perspektiv. Låt mig ge några exempel.

När det rensas kring vårlökarna och ni bär bråte till den stundande majbrasan så sover jag istället ute på myrarna och är mitt bland orr- och tjädertupparnas öronbedövande och urgamla spelritualer. I juni när Östersunds gator svämmar över av ungdomar som lämnar gymnasiet bakom sig så sitter jag i den djupa skogen, kamouflerad och orörlig för att istället bevittna naturens ungdomar vilka också snart skall stå på egna ben.

Är man en årsunge så hjälper förmodligen mamma och pappa till med att skaffa mat innan man själv lär sig, är man istället född året innan så har man det inte alls lika förspänt utan man reder sig själv, skulle det vara så att man är en förälder så väger ansvaret tungt att föda hela tiden finns tillgängligt för sin avkomma.

I juli när er resväska är packad för semesterresan så smyger jag omkring vid hyggeskanten och spejar efter älgar och björnar, och i oktober när duntofflorna åker på och värmeljusen plockas fram i stugorna så sitter jag och lockar älg vid en frostig myr.

Att välja ut höjdpunkter från årets promenader och fältdygn ute i naturen är svårt, speciellt när jag tycker att varje minut spenderad utomhus är just en höjdpunkt.

Men givetvis finns det stunder som sticker ut mer än andra.

Ekorrfamiljen som huserade i en gammal fågelholk är ett exempel, tornfalken som försökte riva ut hackspettens ungar från boet för att mata sina egna med är ett annat.

Spillkråkans födosök är inte lika dramatiskt som tornfalkens då maten mest består av myror och larver av olika slag, men utdelningen av mat är ändå intressant att beskåda. Ungarna tycks aldrig bli mätta.

Myror är även en uppskattad måltid för björnen som mer än gärna gräver ur en stack för att stilla hungern.

Med höstens ankomst så börjar även älgarnas brunst, detta ger möjlighet för intressanta möten ute i skogarna om man spelar sina kort rätt.

Ute samtidigt som mig är även en kvarts miljon älgjägare. Men till skillnad från dem så har jag inget regelverk för vad jag får "skjuta" och inte, jag kan ju till och med skjuta på samma älg vid flera tillfällen, och dessutom året runt.

2013 var ett fantastiskt år ute i naturen på många sätt, och det bästa av allt är att nästa år så finns chansen att uppleva allt igen.