Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höll minnesceremoni på Stortorget för mördade i Eritrea

En grupp östersundare höll i söndags en minnesceremoni för att hedra de unga människor som avled efter en skottlossning i Eritreas huvudstad Asmara i början av april.

I söndagens duggregn hade runt 20 östersundare samlats på Stortorget. De tände ljus, höll tal och hade skrivit plakat. Allt för att stå upp mot det förtryck som pågår i Eritrea.

3 april öppnade soldater vapeneld mot en grupp unga i huvudstaden Asmera. Ungdomarna var värnpliktiga som försökte fly från den konvoj som de färdades i.

Enligt obekräftade uppgifter ska 11 ungdomar ha avlidit och 18 skadats under skjutningarna.

Amanuel Teweldemedhin, en av de som höll i söndagens manifestation, berättar att de vill uppmärksamma situationen i Eritrea.

– Vi måste stå upp mot brott mot mänskliga rättigheter och visa vår solidaritet för de som faller offer för regimen och för folket i Eritrea, säger han.

– Det är inte första gången regimen dödar oskyldiga människor, men det är första gången det händer mitt i centrala Asmera och vi känner oss mycket arga och ledsna, säger Amanuel Teweldemedhin, som bor i Torvalla.

Värnplikt i Eritrea är obligatoriskt och kan pågå i årtionden och är ett av de främsta skälen till att tiotusentals människor flyr landet varje år.

Landet anses av människorättsgrupper vara ett av världens mest förtryckande stater. 2015 rankades Eritrea i botten på Reportrar utan gränsers lista World press freedom index.

EU-uppmaning att frige fångar i Eritrea