Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon åker tre mil för att hämta barnen

Therese Stenman bor och jobbar i Bringåsen, ändå måste hon åka drygt tre mil varje dag för att hämta och lämna dottern på förskolan. Det fanns bara plats på förskola i Körfältet.

Therese Stenman måste köra ungefär tolv mil varje vecka för att hämta och lämna sin dotter på Mosippans förskola trots att hon bor granne med Bringåsens förskola.

– Jag jobbar på skolan här i Bringåsen. Nu måste jag först åka in till stan och lämna dottern och sen åka tillbaka hit och jobbar, säger Therese Stenman.

Bodil Göransson har fått plats för Bringåsens förskola för sin son Emil, men dottern Julia fick inte plats. Nu måste hon och sambon åka till olika förskolor och lämna barnen.

Precis som Therese Stenman blev hon erbjuden en plats på Mosippans förskola till sin dotter Julia, men de valde att tacka nej och tog ett kooperativ i Östersund i stället. Att hon inte får ha sina barn på samma förskola är inte bara en ekonomisk fråga då de måste ha två bilar utan även en fråga om trygghet.

– Vi går miste om tryggheten det innebär att de som syskon går tillsammans. Dessutom missar jag Emils vardag och pappan missar Julias vardag, säger Bodil Göransson.

Ingela Ferm är verksamhetsplanerare på Östersunds kommun. Hon förklarar att det i nuläget är många föräldrar som inte får den förskola de önskar i första hand.

– Det beror helt på när i tid man söker plats och var man söker plats. Det är många föräldrar som inte får den plats de önskar och i vissa fall inte ens i de områden som de önskar, säger Ingela Ferm.

Till hösten kommer fyra barn att gå från förskolan till förskoleklass i Bringåsen. Två barn som inte är placerade och fyra som vill byta förskola står i kö till de platserna. Men Bodil och Therese tror att det är fler som vill börja i Bringåsen.

– Vi tror att det är tio barn som vill börja på Bringåsens förskola, säger Bodil Göransson när hon räknar de barn i förskoleålder som hon känner till i området.

I nuläget finns det plats för 24 barn på Bringåsens förskola och i och med beslutet om ett 19:e barn har ytterligare ett barn fått en plats på Bringåsens förskola. Sen är det fullt.

– Det finns inte fysiskt utrymme där för att kunna öka på även om behovet är stort i området, säger Ingela Ferm.

Finns det planer på att öka antalet platser i Bringåsen?

– Så är tanken utifrån den ombyggnad som ska göras där, sen kan inte jag svara på exakt på hur den kommer att sluta. Men planen är att vi ska kunna utöka på förskolesidan när vi fått ordning på lokalen.

Kan du förstå att folk blir upprörda över att behöva åka långt för att hämta och lämna?

– Det har man all respekt för, speciellt de som bor i ytterområdena för där finns ingen förskola inom en kilometer, eller två kilometer, eller fem kilometer. Men föräldrar som bor inne i stan och måste åka blir inte heller så glada. Men så ser det ut och det är som sagt beroende på när i tid på året man söker plats.