Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon avfärdar kritiken

Therese K Zetterman håller inte med om länsstyrelsens kritik mot hennes och Margaretha Lindbäcks projekt.

Bergspolitikern Therese K Zetterman (S) har inte kunnat intervjuas på vanligt sätt. Hon är sjukskriven för närvarande på grund av ryggbesvär och har valt att svara via mejl.

I mejlet skriver hon att hon inte håller med länsstyrelsens jämställdhetsexpert som dömer ut projekten som hon varit med och drivit.

”Det är en tjänstemans utsaga som jag inte hört förut. Jag delar inte hennes uppfattning. Jag har under de år jag arbetat talat med många kvinnor som vittnat om vad olika projekt haft för betydelse för dem.”

På frågan om vad hon anser att projekten gett skriver hon:

"Det är många projekt, som du själv skriver så har jag jobbat i många år med olika utvecklingsprojekt. Det finns utvärderingar, slutrapporter och i vissa fall även följeforskning. Mina egna erfarenheter säger att det tills för bara några år sedan var mer fokus på individen är strukturer i projekten. Exempel: När jag jobbat för Åtigårn i bland annat ” Ett annat företagarprogram” så har det handlat om företagande kvinnor som jobbat med produktutveckling, skapat affärsnätverk, blivit synliggjorda och tagit steg till ökad tillväxt.

I ett projekt jag jobbade i med Länsstyrelsen som huvudman, var fokus på unga kvinnor i länet har det bland annat handlat om livsutrymme, delaktighet, kunskapsspridning. Jag kommer ihåg rubriken på en av utvärderingarna i projektet Inpuls, "87,5% kan inte ha fel" det syftade på deltagares upplevelser om arbetet och om det behövdes.”

Du har arbetat som projektledare sedan 1990-talets mitt. Tycker du att det är rimligt att en person ska kunna ha en hel yrkeskarriär som projektledare?

”Jag förstår inte vad du menar med gjort karriär men mitt hjärta bultar för människors lika värde och att ha haft möjlighet att jobba med frågor för att skapa ett ökat utrymme för kvinnor är jag oerhört tacksam för. Vid varje projekt finns en tidsram, mål och budget som man förhåller sig till. Alla projekt rapporteras under projektet gång. Allra oftast sker rekvirering i efterskott.”

Hur kommer det sig att du anställt din syster för att delta i exempelvis Mera reseanledningar? Din man har också fått uppdrag via åtminstone ett projekt.

”Jag har inte anställt min syster eller anlitat min man. Min syster var anställd av Åtigårn under viss tid som administratör. Och min man var vid något tillfälle anlitad i ett kulturmiljöprojekt där man återställde lador, om jag minns rätt. I detta projekt var jag inte delaktig.”

När det gäller din syster så anges det att hon jobbat och fått lön via Åtigårn men för uppdrag inom Mera reseanledningar. Där var du också projektledare. Vem var det som valde att ta in henne i projektet?

”Jag tipsade om att min syster är en utmärkt administratör och Åtigårn anställde.”

Det är sant att du inte var delaktig i projektet där din man fick uppdrag. Men du kände Margaretha väl redan då. Hur ser du på att projektmedel hamnat inom en krets av nära, kära och bekanta?

”Jag kände Margaretha och min man är snickare som även godkänts av länsstyrelsen för att restaurera gamla byggnader.”

Hur resonerar du kring det faktum att länsstyrelsen menar att en liten företagskrets gynnats av projekten.

”Jag känner inte till att Länsstyrelsen sagt det och det är inte min bild.”

Tillväxtverket har beviljat er verksamhetsbidrag de senaste åren och fram till 2015. Verket gör ingen ekonomisk kontroll för att se hur pengarna använts. Hur ser du på det?

”Jag har som anställd inte den kontakten till Tillväxtverket. Min erfarenhet är att projekt redovisar alla kostnader och att de blir beviljade eller ej.”