Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon blev kysst av spriten

Karin Sjöberg slutade dricka efter att hennes 14-åriga son klappat till henne. Hon var då redlöst berusad - han rejält arg och besviken.

Se scener ur föreställningen "Kysst av spriten" och hör Karin Sjöberg ge råd till den som vill sluta dricka i tv-isnlaget ovanför artikeln.

Annons

I dag är sonen 25 år. Nu är Karin Sjöberg redo att berätta för svenska folket hur hon blev alkoholist, utan att vare sig ha suttit på parkbänken eller hängt med a-lagarna.

– Jag ser så tydligt att missbruket är så stort i dag och det förnekas så mycket. Jag tror att väldigt mycket dricks i ensamhet, speciellt kvinnor tror jag dricker ensamma.

Men hon vill också berätta sin historia på grund av en annan sak.

– Det är lite en återupprättelse för mina barn.

I dag är Karin Sjöberg i Östersund och Länskulturens Svarta Lådan för att visa sin enmansföreställning för representanter för stora arbetsplatser, företag eller kanske fackförbund, som kan tänka sig boka föreställning i samband med till exempel en hälsodag. Tanken är att föreställningen, som heter "Kysst av spriten" ska börja visas i vår.

Efter föreställningen är det meningen att publiken ska bjudas in till ett samtal med Karin Sjöberg.

– Jag satt aldrig på en parkbänk och många runt omkring mig förstod inte hur illa det var, jag är säker på att många känner igen sig i min berättelse och behöver prata med någon som vet hur det är.

Karin Sjöberg är utbildad skådespelerska och driver även en cateringfirma sedan många år tillbaka. Hon har alltid umgåtts i kretsar där det dricks mycket alkohol.

– Jag gjorde som alla andra, jag drack ganska tappert. Jag drack för att öka självförtroendet och jag drack för att öka självkänslan.

Och varje gång hon drack tappade hon kontrollen.

– Jag trivdes aldrig med det, men jag gjorde det alltid.

Karin Sjöberg visar upp en bag in box-kartong som ser ut som en handväska. Med den vill hon visa hur alkoholen i dag marknadsförs mot kvinnor i dag. Själv slutade hon dricka i samma veva som bag-in-boxen kom.

– Alla tyckte att det var helt fantastiskt, men jag var aldrig den som hade en box.

Sista gången hon drack var hennes äldsta son som sagt 14 år gammal. Den yngsta var 7 år och hade varit med på den middag där Karin Sjöberg blev redlöst berusad. När hon vaknade dagen efteråt var hon förtvivlad, och bestämde sig för att försöka sluta dricka.

– Jag visste inte då att det var sista gången jag drack, men jag kände att jag verkligen var på väg att förlora mina barn.

Hon hoppas att hennes historia ruskar tag i folk och får dem att tänka till.

– Under repetitionerna grät jag väldigt mycket. Men man gråter ut, och man bearbetar bilderna eftersom. Det är väldigt självutlämnande, men samtidigt väljer ju jag vilka bilder jag ska berätta. Det ska ruska om, samtidigt är det viktigt att hålla en balans mellan att vara snaskig och geggig och verkligen beröra.

Under de senaste 11 åren har Karin Sjöberg inte druckit en droppe alkohol.