Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon blir ny landshövding

Lena Sommestad blir ny landshövding i Jämtands län. Hon tillträder tjänsten 1 april. Hon blir dessutom chef för länsstyrelsen i länet.

– Ett fantastiskt spännande uppdrag. Jag har nu bott i ett tillväxtområde, i Uppsala, men nu ska det bli spännande att flytta upp till Jämtland och jobba för en balanserad regional utveckling. Att få möta framtiden i ett Sverige som håller ihop, säger Lena Sommestad bara timmar efter att hon utnämnts till landshövding i länet.

Hon känner till länet så tillvida att hon och hennes familj tillbringat många vintrar i fjällen, främst i Härjedalen kring Ramundberget.

– Men jag har också skrivit en avhandling i ekonomisk historia om mejerihanteringen. Då besökte jag bland annat mejerierna i Huså och Dvärsätt, säger Sommestad vidare.

Familjen består av make och tre barn. Två barn är utflugna, en går sista året på gymnasiet. Maken är professor i kulturgeografi.

– Mitt förordnande är på sex år. Första tiden kommer jag att tillbringa en hel del i Uppsala för att vara med min dotter så länge som möjligt. Men vi ska ändå försöka göra länet som bas, säger Lena Sommestad som fyller 57 år samma dag hon tillträder tjänsten som landshövding.

– Jag har självklart mål att göra en positiv insats, men jag vet också att jag har mycket att sätta mig in i. Jag hoppas och tror att mina tidigare erfarenheter, bland annat som statsråd med inriktning på miljöpolitik och samhällsplanering, ska hjälpa mig. Jag hoppas kunna bidra med en del, men det handlar också om medarbetarna, att vi tillsammans kan nå framåt, säger hon.

Nu ska Lena Sommestad först avsluta arbetet i riksdagen. Därefter väntar henne nära två månaders pluggande om länet innan allvaret börjar som hövding.

– Vi tror att Lena, med sin breda bakgrund i regeringskansliet, kan bidra väldigt mycket med sin erfarenhet till oss. Både till länet och till länsstyrelsen. Hon har också en bakgrund i natur- och miljöfrågor som är viktiga för oss i det här länet. Vi ser fram emot att hon kommer hit och jobbar för en hållbar utveckling i länet, säger tillförordnade landshövdingen Susanna Löfgren.

Sommestad är riksdagsledamot för socialdemokraterna och sitter i riksbanksfullmäktige och konstitutionsutskottet. Hon var miljöminister mellan 2002 och 2006. Under 2011–2013 var hon ordförande för det socialdemokratiska kvinnoförbundet. Hon har också varit vd för Institutet för framtidsstudier.

Lena Sommestads förordnande gäller till mars 2020 och hon tillträder sin tjänst 1 april.