Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon disputerar om självdöende kor

Karin Alvåsen från Strömsund har disputerat om mjölkkor som självdör eller avlivas på gården. Nu hoppas hon kunna förbättra kornas klövhälsa.

I fyra år har Karin Alvåsen från Strömsund jobbat med projektet kring dödlighet hos mjölkkor. I andra länder hade man noterat att dödligheten bland mjölkkor ökar och när Karin Alvåsen började sitt projekt i Sverige upptäckte hon att den ökat även i svenska besättningar. I maj disputerade hon på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala med en avhandling om det, med inriktning på epidemiologi.

Hon har både gjort undersökningar ute på fält och analyserat stora datamängder. Under projektets gång har hon hittat vissa riskfaktorer. Kor i större besättningar löper högre risk att dö, samt de som är av rasen Holstein.

– Hög kodödlighet är ett djurvälfärdsproblem, men påverkar också mjölkproducenternas ekonomi negativt och är slöseri med resurser, säger Karin Alvåsen.

Hon berättar att de kor som mjölkar mycket har mindre risk att dö. För att kunna producera mycket mjölk måste en ko helt enkelt vara frisk.

– Jag trodde från början att det skulle vara tvärtom, att de som var mer pressade och producerade mycket skulle ha högre risk att dö, säger hon.

Det har visat sig att klöv- och benproblem är främsta anledningen till att kor avlivas.

– En ko som har problem med klövarna kan inte förflytta sig som den behöver i lösdriftsystemen. Den kanske drar sig för att gå till foderbordet eller mjölkroboten, följden kan bli att kon magrar av och får andra problem, berättar Karin Alvåsen.

I sitt arbete har hon telefonintervjuat ungefär 500 lantbrukare, något som hon tror har ökat uppmärksamheten kring frågan. Nu ska hon jobba vidare med ett projekt för att förbättra tolkningen av klövhälsoregistreringar, något hon hoppas ska förbättra den allmänna klövhälsan. Hon håller också på med ett intervjuprojekt för att förstå böndernas attityder och åsikter kring mjölkkor som självdör.