Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon får inte tillbaka jobbet

Kristina Fluur Hedman var ordförande för Vårdförbundet i länet under tolv år. När hon lämnade sitt förtroendeuppdrag och skulle gå tillbaka till jobbet som sjuksköterska blev det problem.

Hon har en tjänst som allergisjuksköterska på barnmottagningen på Östersunds sjukhus och dit hade hon tänkt återvända sedan hon lämnat sitt fackliga uppdrag, hösten 2012.

– Jag har ett jättebra jobb och jag sa att jag ville komma tillbaka, men jag möttes av en avog inställning.

Efter att ha jobbat på sin gamla arbetsplats under en kort tid och efter flera turer har hon nu varit hemma med lön sedan början av december. Trots att hon har rätt till samma eller en likvärdig tjänst som den hon tog tjänstledigt ifrån när hon började jobba fackligt på heltid. Hon hänvisar till "Lagen om facklig förtroendeman".

– Landstinget avfärdar mig, men de har inte sagt upp mig. De har skickat hem mig. Jag tror att min bakgrund som ordförande i Vårdförbundet kan ha brännmärkt mig hos personer i ledande ställning i organisationen. Jag tror att det kan ha med min frispråkighet att göra, för en del kan det vara hotande, men det kan vara en tillgång också. De som ser mig som ett hot känner inte mig.

Men från arbetsgivaren har Kristina Fluur Hedman inledningsvis fått höra att det finns tveksamheter kring hennes kompetens eftersom hon varit borta från det kliniska arbetet i tolv år.

– Jag anser att jag har hållit mig ajour under de här åren. I stället har de erbjudit mig jobb på psykiatrin och där har jag aldrig jobbat.

Flera möten har hållits i det här ärendet och vid ett av de senaste fick Kristina Fluur Hedman reda på att det är samarbetsproblem som är anledningen till att arbetsgivaren inte vill att hon ska gå tillbaka till sin tjänst. Hon berättar att arbetsgivaren hänvisar till ett dokument där det finns 15 punkter med kritik mot henne och att det bygger på intervjuer med personal. Samtidigt har en motskrivelse från stora delar av personalen på barnkliniken skickats till cheferna. Den är undertecknad av 46 personer och de ger sitt stöd till Kristina Fluur Hedman.

Oenigheten mellan henne och landstinget har hittills inte gått att lösa och Vårdförbundet har begärt tvisteförhandling. Arbetsgivaren vill köpa ut Fluur Hedman för en årslön, men Vårdförbundet kräver tre årslöner.

Landstingsledningen vill inte utveckla sin syn på ärendet, i alla fall inte just nu.

– Vi träffar den fackliga organisationen på torsdag och jag väljer i det här läget att inte kommentera, säger Annica Sörensdotter, tillförordnad personalchef hos Jämtlands läns landsting.