Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon föder upp igelkottar

Får det lov att vara en igelkott till jul? Dessa skygga, taggiga små djur är den senaste husdjurstrenden.

Alexandra Dewall i Hissmofors är länets första uppfödare.
Se också tv-inslaget ovanför artikeln.

Hela familjen Igelkott är unik i sitt slag. Nu finns en liten stor familj i Hissmofors. Mamma Kakan och pappa Bullen har lyckats få till sju små ungar.

Föräldrarna är ett år och fullvuxna. Inga tungviktare precis, men i alla fullvuxna. Deras sju nyfödda ungar var bara en knapp centimeter långa var, då de föddes. Idag, tre veckor senare är de lite större. När de är ihoprullade är de stora som golfbollar, eller som chokladbollar ungefär.

Matte är Alexandra Dewall i Hissmofors. Hon tar på sig handskar när hon ska lyfta de små liven. Deras taggar är ruggigt vassa.

Pygméigelkottar hör hemma i Afrika egentligen. I USA är det inte ovanligt med pygméigelkottar som husdjur.

– Inte heller nere i Europa. De finns i olika färger och det finns speciella utställningar enbart för igelkottar. Men här hemma i Sverige är de unika. Jag fick reda på att de fanns i södra Sverige, berättar Alexandra.

Hon kunde inte motstå frestelsen att köpa ett par. Nu har hon sju till. Otroligt små och otroligt fina.

De har vassa taggar, men på undersidan är de riktigt mjuka. Man kanske inte kelar så mycket med en pygméigelkott. De utstrålar karaktär och kaxighet. Tuffa krabater.

Vad det är för kön på ungarna är okänt. Den som skaffar sig en pygméigelkott behöver inte oroas över betungande skötsel.

– De ska skötas som marsvin ungefär. Men man får inte ta ut dem. De klarar inte kyla nämligen, då hamnar de i dvala, förklarar Alexandra.