Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon formgav prisad bok om att motverka cancer

En överläkare i onkologi ville sprida sitt budskap om cancerförebyggande kost. Det var bakgrunden till boken Matfrisk som nu är nominerad i The gourmand world cookbook awards i Paris. Lena Andersson från Östersund har formgett boken som betyder mycket för henne på ett personligt plan.

Annons

Till vardags driver hon reklambyrån Olga & Friends i Östersund. Tidigare har Lena Andersson jobbat på reklambyrån Syre och det var genom den hon kom i kontakt med Leif Milling från Gimdalen i Bräcke kommun, som fotograferat bilderna i boken.

– Jag hade långa samtal med läkarna bakom Matfrisk. De berättade att det dagligen får frågor om det finns ämnen man kan äta eller undvika för att förebygga cancer. De sa att de ville sprida budskapet om vad som är bra mat och då fick jag en känsla av att det här ju är en bok för alla!

Läkarna, vars forskning boken bygger på, är Lars Beckman, överläkare i onkologi och Lars Franzén, professor i strålningsvetenskaper. Kocken som står för recepten är tv-kocken Fredric Andersson som också driver Sävargården i Umeå.

• Hur känns det att formge en bok som nu är nominerade i hälsokokboksklassen i The gourmand world cookbook awards?

– Jag blev jätteglad för uppdraget eftersom boken också har en personlig aspekt för mig. Min pappa dog i cancer 17 juni 2010 och 17 juni 2011 gjorde jag offerten till boken. Så på något sätt kändes det som att pappa var med mig i det här.

• Vad gör du själv för hälsan?

– Man vet ju vad man ska göra, men sedan är det inte säkert att man följer det. Men att röra på sig och sova bra är viktigt. Jag har ett riktigt stort sömnbehov. Sedan äter jag mycket grönsaker, fisk och fågel och inte så mycket rött kött. Socker undviker jag.

• Ditt bästa hålla-dig-frisk-tips?

– När jag börjar bli förkyld så värmer jag en soppa på buljong, spenat, vitlök, chili, ingefära och citron. Jag har hittat på det själv och det fungerar. Och så har jag en god vinter-vitaminboost jag brukar göra på apelsiner, valnötter och granatäpple, säger Lena och delar med sig av ett grundtips från boken.

– Ät färgglad mat från växtriket, minska snabba kolhydrater och ät charkprodukter med måttfullhet. Broccoli är nyttigast av alla grönsaker.

The gourmand world cookbook awards går av stapeln 23 februari i Paris.

Artikeln kommer från 100% Östersund

Annons