Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Hon försökte gå på gondolen väldigt sent"

I går eftermiddag – nyårsdagen – skadades en kvinna allvarligt i en liftolycka i Åre. Enligt uppgifter från Skistar klev hon på en gondollift sent, fastnade i dörrarna och föll när liften slogs av.

Annons

Den skadade kvinnan är i 50-årsåldern och inte hemmahörande i länet, enligt Jämtlandspolisen.

På eftermiddagen i dag löd läkarbulletinen att kvinnan mår efter omständigheterna gott. Hon är allvarligt skadad, men inte livshotande.

I går var kvinnan nedsövd och låg i respirator, enligt en bulletin från Östersunds sjukhus. Hon hade fått bukskador och öppna frakturer i ansiktet och på benen, och skulle opereras under gårdagskvällen. Vid 19-tiden i går bedömdes hennes skador inte som livshotande "i nuläget".

Olyckan inträffade i lifthuset till Gondolen, en bit upp på Åreskutan.

– Det vi vet är att en kvinna kom från singelkön och försökte gå på gondolen väldigt sent, när dörrarna hade börjat stänga, säger Helena Engelbrecht, informatör på Skistar.

Hur vet ni det?

– Den informationen har vi fått av personal som var på plats.

Klämdes hon i dörrarna?

– Hon har fastnat i dörrarna och då slogs liften automatiskt av samtidigt som personal slog av den manuellt. Liften kan inte stanna så tvärt utan den har en kortare bromssträcka.

Hur lång är den sträckan?

– Sex meter.

Hade det varit möjligt att stänga av liften tidigare?

– Den stängdes av direkt och personalen tryckte på nödbromsen. Gondolen var alltså inte helt ute ur lifthuset när liften stängdes av.

Då hade korgen kommit upp till en höjd av ungefär fyra meter. När liften stannade föll kvinnan ur korgen.

– Hon föll ungefär två meter till ett plåttak och sedan två meter till från taket ned på marken.

Vad gjorde personalen då?

– Det fanns en pistör som var på plats och kunde hjälpa kvinnan inom en minut. Sedan fördes hon till Östersunds sjukhus.

Det får vara tolv personer i en gondol. Var den mer än full?

– Den var inte full.

Hur många var det i den?

– Det vet jag inte, men jag vet att det inte var mer än tolv, inklusive kvinnan.

Har något liknande hänt i Gondolen tidigare?

– Nej, aldrig.

Vad gör Skistar nu?

– Vi ser ju självklart över precis vad som har hänt. Vi ser över de rutiner som vi har och ser om det finns anledning att göra någonting.

Skistar har polisanmält händelsen.

– Det är enligt rutin, om det händer någon form av olycka, för att få en opartisk utredning.

Rubriceringen är "vållande till kroppsskada". Jämtlandspolisen har förhört Skistar-personal, men kvinnan själv har inte gått att höra ännu.