Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon ger dig sitt tuffa tips

Hennes roll är att sälja, men man kan inte kalla henne för direkt påstridig som säljare. Tvärt om.

Anna-Karin Lind är butikschef på Systembolaget i Lillänge. Hon gör sig, tillsammans med övrig personal, redo för valborgshelgen.

På vissa orter i landet har Systembolaget infört begränsade öppettider under valborg. Exempelvis Uppsala, stänger centrumbutiken helt i ett försök att stävja fylleriet i studentstaden.

– Men begränsat öppethållande gäller främst studentstäderna. I Östersund har vi öppet som vanligt. Försäljningen under valborgshelgen i Östersund ser ut som under de flesta andra helger på året, säger Lind och rättar till några buteljer i hyllan.

Men hon vill med skärpa dela ut några goda råd vad gäller konsumerandet i helgen, den helg då många ungdomar prövar alkohol för första gången.

En ny undersökning med 4500 ungdomar i åldern 15 till 17 år visar att sju av tio har druckit alkohol och att de dessutom har lätt att få tag på alkohol. Samtidigt uppger sex av tio att de inte haft någon undervisning om alkohol i skolan under det senaste året.

Anna-Karin Linds enkla uppmaning till alla tonårsföräldrar:

– Följ med era ungdomar ut och fira valborg tillsammans. Och självklart ska ni inte köpa ut alkohol åt era barn. Forskning visar att barn som får alkohol av sina föräldrar hemma dricker mer senare i livet än de som inte får dricka alkohol hemma, säger Lind.

– Men om det trots allt ska konsumeras alkohol så se till att vara med då det konsumeras, avslutar Lind som hoppas på ett lugnt firande.