Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon gör stans godaste drinkar

Hon brinner för sitt yrke men får dagligen försvara det, är tävlingsinriktad men skulle aldrig få för sig att anmäla sig till en tävling. Nu har Johanna Forslöf kammat hem segern i Svenska bartenders kvaltävling för Norrland och tävlar i bartender-SM 6 april.

Att hon anmälde sig har hon sin chef, Michael Ternqvist, att tacka för. Han är också en av de tre som har gått vidare till SM, men Johanna tog hem segern när Svenska bartenders gilles norra sektion hade SM-kvaltävling på Arctura i februari. Den som vinner där blir Årets bartender 2014 och får åka på VM i Sydafrika i augusti.

– Micke har varit den som pushat mig till det här, utan honom hade jag inte varit med och tävlat. Visst, jag är väldigt tävlingsinriktad, men det är något med att stå framför en jury och jobba.

Fast i baren har du ju också publik?

– Ja, men i den här baren har jag jobbat i fem år. Här kan jag spela Allan ballan, det är annorlunda att jobba framför en publik i tävling, säger Johanna och tittar sig runt i Dalwhinnies murriga, men mysiga lokal och fortsätter:

– Men nu undrar jag ju varför jag inte har gjort det här tidigare. Allt jag gör vill jag vara bäst i.

Sedan två år tillbaka är hon restaurangchef på Dalwhinnies och det innebär en del jobb.

– Men det passar mig. Jag älskar att jobba och har alltid jobbat mycket. Förut hade jag två jobb i perioder, ett på dagen och så nattklubb på kvällen.

Men de tidigare krogjobben var annorlunda. Det var på Dalwhinnies som intresset för dryckerna verkligen väcktes.

– Micke har tävlat i 20 år. Han har sporrat mig och hjälper oss i personalen med sin erfarenhet. Men samtidigt har vi yngre nytänket, det är en bra kombination.

På Dalwhinnie är det drinkar och whiskey som är grejen, men Johanna intresserar sig för hela spektrat.

– Öl har blivit stort senaste tiden, så jag försöker ta in öl från mikrobryggerier som inte finns på systemet.

Intresset för öl har synts mycket genom Östersunds kritikerrosade maltfestival.

– Folk kom hit och bodde på hotell för att kunna gå på festivalen, så man kan se att den betyder mycket för stan.

Men hon tycker även att den är viktig ur en annan synvinkel eftersom den visar en seriösare sida av alkohol. En sida som handlar om smakupplevelser.

– Det är känsligt med alkohol och jag får försvara yrket varje dag. Jag får ofta förklara att "ja det här är mitt yrke på 100 procent", vilket är jättetråkigt. Jag menar, ibland går jag hem och googlar saker efter tolv timmars jobb, mitt i natten, för att någon kund har frågat något jag inte visste. Jag tar mitt jobb på största allvar.

Har yrket ett dåligt rykte?

– Ja, så är det ju. Man får ju försvara yrket varje dag och det är jättetråkigt.

Men Johanna hänger inte läpp för det. Nu är det fullt fokus på förberedelserna inför SM som gäller. Och därefter väntar mer jobb.

– Just nu är jag väldigt tillfreds med mitt jobb och jag lär mig saker varje dag. Men ska jag göra det här resten av mitt liv vill jag driva något eget.

lina.lindback@op.se