Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Hon hade spyflugor i blöjan"

Sveriges Radios program Kaliber har granskat fallet med den ettåriga flickan som hittades övergiven i en lägenhet i Sundsvall.

Polisen Tobias Lundberg, som hittade barnet, berättar om sina upplevelser i P1. Detta skriver P4 Västernorrland på sin webbsida.

Hör inslaget här ovan.

Annons

Flickans mamma greps för brott i september och polisen tog med henne till polisstationen. Hon talade inte om att hon hade sin dotter hemma. Polisen gjorde en husrannsakan hos kvinnan och möttes då av barnskrik.

– Stanken av surt och avföring blev starkare ju längre in i lägenheten jag kom. När jag öppnade dörren till rummet var det en värmeexplosion och stanken blev ännu värre. Luften blev alldeles tjock. Längst in i rummet stod en spjälsäng, säger Tobias Lundberg till Sveriges Radio.

Läs också: Ettåringen vanvårdad

I spjälsängen låg en ettåring på några filtar.

– Hon tystnade när hon såg mig och stirrade på mig. Jag böjde mig ner och lyfte upp henne. Hon var alldeles grusig och smutsig i ansiktet och på de små händerna. Håret låg som klistrat mot pannan. När jag höll henne emot mig märkte jag hur hon hade spyflugor vid blöjan.

Polisen ringde socialtjänsten som kom och hämtade flickan. Socialtjänsten utreder fortfarande händelsen.

Läs också: Ettåringen hade omhändertagits förut