Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon håller kontakten mellan länet och EU

/
  • För att nå framgångar i påverkansarbetet i EU-kommissionen och i Europaparlamentet samarbetar Sandra Droguett Biörklund och Mid Sweden Office ibland med andra regionala EU-kontor. I Bryssel finns det ungefär 250 stycken EU-kontor som representerar alla de 27 EU-länderna.

Tillsammans med Västernorrland har Jämtlands län ett kontor som är en länk till EU, ”Mid Sweden Office”.

Annons

– Vi ska ha koll på vad som sker och förmedla hemåt, så att man kan reagera hemma, säger 34-åriga Sandra Droguett Biörklund från Frösön.

i Bryssel men huvudsakligen arbetar hon i Jämtlands län, med kontoret i landstingshuset vid Östersunds sjukhus som utgångspunkt.

Hon framhåller att hon arbetar för både Jämtland och Västernorrland, liksom hennes kollegor inom Mid Sweden Office.

Förutom Sandra är det två som jobbar heltid med Härnösand som utgångspunkt, och två heltidsanställda i Bryssel. Dessutom är det stadigt en praktikant i Bryssel, oftast en student från Mittuniversitetet.

Nuvarande EU-kontor med fem heltidstjänster har funnits sedan januari 2004. Sandra Droguett Biörklund som var anställd av Östersunds kommun lånades 2005 ut på halvtid till EU-kontoret, som i länet administreras av landstinget och alla åtta kommuner genom kommunförbundet.

2007 jobbar hon heltid inom Mid Sweden Office, och är anställd av landstinget.

Ibland tar hon och de övriga på kontoret kontakt med EU-parlamentariker och deras assistenter.

– Men i de flesta fall har vi fokus på EU-kommissionen. Det är där man kan vara med och påverka i ett tidigt skede.

Sandra Droguett Biörklund upplever att hon inom EU får gehör bland annat för det som kallas sammanhållningspolitiken och som handlar om den framtida regionalpolitiken och de speciella villkor som gäller för Mellannorrland och Norra Sverige.

– Där tycker jag att vi har varit framgångsrika.

Hon har regelbunden kontakt bland andra med tjänstemän inom EU-kommissionen.

– För att höra om något är på gång och få lite underhandsinformation så att politikerna här kan reagera.

Utifrån Jämtlandspolitikernas önskemål drar hon även i trådar i sitt kontaktnät för att få stöd från andra regioner inom EU.

– Ibland nappar det.

vägen för samarbeten, och till exempel ordna så att länspolitiker får träffa de rätta politikerna och tjänstemännen vid besök i Bryssel, så tolkar också Sandra Droguett Biörklund och hennes kollegor konsekvenserna av vad som sker. För att politikerna i Jämtland och Västernorrland ska kunna förhålla till det som kan komma.

Biörklund tar sig fram i mötena med människor från övriga EU-länder med hjälp av engelska, lite franska och något tyska – men framförallt med spanska.

– Det är mitt modersmål. Jag har mitt ursprung i Chile.

Mer läsning

Annons