Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon kan få bidrag för jämställdhetsprojekt

Veronica Grönlund vill hjälpa unga tjejer att slåss för jämställdhet. Nu är hon en av 19 som har chansen att få bidrag för att genomföra sitt projekt.

Från början var det 50 projekt, nu har 19 valts ut och Veronica Grönlund från Alsen är en av dem som har chansen att få ett bidrag från Crossing boarders rikstäckande projekt Make Equal.

För Veronica Grönlund handlar projektet om unga tjejer och feminism. Bakgrunden till projektet är den bok, "Fina flickor förändrar inte världen", som hon skrev som examensarbete. Boken lyfter de problem som Veronica Grönlund själv ser i samhället och tar upp frågor kring bland annat vikthets, prestation, våldtäktskulturen, sex och relationer.

Projektet hon vill genomföra har namnet "Om patriarkatet" och om hon får ett bidrag vill hon trycka fler exemplar av boken, hålla föreläsningar och workshops och låta unga tjejer få en plats där de kan diskutera feminism.

– Jag förväntar mig inte att alla ska bli feminister efter en timmes föreläsning, men jag hoppas kunna få folk att tänka i de banorna. Inte bara unga tjejer utan även vuxna och killar. Då kan de bemöta tjejer på ett annat sätt, förklarar Veronica Grönlund.

Tanken är även att boken "Fina flickor förändrar inte världen" ska finnas tillgängligt på ungdomsmottagningar och liknande.

De projekt som får ett bidrag får även en personlig mentor. Vem det skulle kunna tänkas vara har inte Veronica ens börjat fundera på.

– Jag blir glad för vem som helst. Jag är ju redan klar med boken så den behöver jag ingen hjälp med, men någon som är en bra pedagog. Som vet hur man samordnar workshops. Och någon som kan vara ett stöd i ryggen som inte är ens familj, säger Veronica Grönlund.

Vilka projekt som får bidrag och mentor avgörs genom omröstning på www.makeequal.se. Där finns även en presentation av alla projekten. De vinnande projekten presenteras 5 maj.