Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon kollar tillgängligheten i Almedalen

Östersundsbon Emilia Blomqvist åker till Almedalsveckan som representant för Unga Hörselskadade. Där ska de kolla tillgängligheten och ljudmiljön på de olika seminarierna och eventen.

Unga Hörselskadade har sedan några år tillbaka en slingpatrull på Almedalsveckan. I år får de med sig Emilia Blomqvist från Östersund.

Uppgiften är att kolla ljudtillgängligheten på alla seminarier och aktiviteter, att till exempel se efter om det finns hörselslingor, mikrofoner när publiken ställer frågor eller textning om det visas film.

Det finns en miljon hörselskadade i Sverige, men förra året hade 58 % av alla arrangemang under Almedalsveckan en otillgänglig ljudmiljö, enligt Slingpatrullen.

– Jag tror inte att det är på grund av någons ovilja, utan okunskap. Därför ska vi lyfta frågan, det är ett demokratiproblem med otillgänglighet på den största politiska arenan, säger Emilia Blomqvist.

Hon tror att många inte tänker på att man kan vara hörselskadad, framför allt inte om man är ung.

– Det är ju inget handikapp som syns, vilket kan försvåra förståelsen av den hörselskadades vardag. Vad det är som kan vara ett hinder, säger hon.

Av egen erfarenhet vet Emilia Blomqvist till exempel att många föreläsare är dåliga på att vända och rikta rösten när de talar.

– Man kan fråga sig varför föreläsaren inte anser att ämnet han eller hon pratar om är så viktigt att alla ska kunna ta del. Alla är där för att lära sig, är det då okej att några inte kan uppfatta vad som sägs på grund av att föreläsaren talar in i power pointen? Det handlar om vilken värdegrund som genomsyrar verksamheten, säger Emilia Blomqvist.

Trots att mindre än hälften av arrangörerna klarade av tillgänglighetskraven förra året känner Slingpatrullen en attitydförändring under åren de verkat på Almedalsveckan. Arrangörer är villiga att ta till sig tips och lyssna till enkla förändringar de kan göra.

– Det ska bli kul att se om det blivit någon förbättring och om de har lyssnat på vår kritik och våra råd, säger Emilia Blomqvist.