Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Hon kommer definitivt att spela i ett OS"

Sarah Berglind har haft en fantastisk säsong mellan stolparna så här långt.

Östersundstjejen kan mycket väl vara Damkronornas nästa stormålvakt enligt Modo-tränaren Mikael Nilsson.

– Hon är absolut en framtida landslagsmålvakt. Kanske redan nästa säsong, säger han.

Just nu är det OS-uppehåll och Modo ligger i hårdträning inför SM-slutspelet som drar i gång för deras del torsdag 6 mars. Som seriesegrare i Riksserien får Modo fördel av att kliva in direkt i semifinalen. Och det var just där som det tog stopp i fjol. Då blev det förlust mot Brynäs som sedan förlorade finalen mot AIK.

– Det är klart vi siktar på guldet, men först ska vi ta oss till finalen, säger Modo-tränaren Mikael Nilsson.

I Modo Hockeys damlag spelar sedan förra säsongen Sarah Berglind. Den förre ÖIK-spelaren fick chansen några matcher förra säsongen, men har i år fått förtroendet betydligt fler gånger. Det är hon och Valentina Lizana-Wallner som har turats om mellan stolparna.

Och Sarah har spelat lysande. På 28 matcher i grundserien har hon en räddningsprocent på 93,12 vilket räcker till en tredjeplats bland målvakterna i Riksserien.

– Det är fantastiskt bra och det är många svåra matcher hon stått. Hon har visat att hon klarar de här matcherna med mycket skott på mål och även de här svåra målvaktsmatcherna där det är lite att göra, säger Nilsson.

Valentina är på OS nu, tror du att Sarah kan bli aktuell för en OS-trupp också i framtiden?

– Hon är den som ska kliva in och ta över efter Valentina i Modo och jag tror att hon kommer att ta en plats i landslaget också. Kanske redan nästa säsong. Hon är en otroligt seriös tjej, målmedveten och träningsvillig. Hon kommer definitivt att spela i ett OS om hon bara får vara frisk och fräsch.

Hur skulle du beskriva henne som målvakt?

– Hon är bra tekniskt sett. Stark i benen och jobbar snabbt efter isen och står rätt i målet.

Sarah studerar andra året av tre på hockeygymnasiet i Örnsköldsvik. Ishockey och även målvaktsrollen har varit nummer ett för henne länge. Allt sedan hennes storebröder, när de var små, behövde någon som vaktade målet när de skulle nöta skott.

– Mina bröder har alltid spelat hockey så det var därför jag började. Det är farten och det tuffa spelet jag gillar med hockeyn.

När Sarah bodde i Östersund spelade hon med pojklag. Något hon tror hon har nytta av i dag.

– Det har gett mycket till mitt spel för det går fortare och är lite tuffare.

Sarah nämner sparringen mot Valentina som en annan viktig del sin utveckling.

– Jag ser upp till henne och jag tar till mig det hon gör på träningen. Det är stort att få träna och spela med henne och med de andra i laget som är på OS, man ser vad de gör och vad som krävs för att komma dit.

Vad drömmer du om?

– Det klart jag skulle vilja åka på ett OS.

Har du någon förebild?

– Henrik Lundqvist och Valle (Valentina Lizana-Wallner).

Hur tror du det går på OS i Sotji?

– Självklart hoppas jag på medalj och det är absolut möjligt.