Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon målar av hockeyproffs på beställning

Vad ger man i present till den som har allt?
När hockeyproffset Johnny Oduyas lag vann Stanley Cup och han firade med fest på Café Opera i Stockholm fick han ett målat porträtt av sig själv. Tavlan är målad av Annica Olsson.

Annons

– Det blev väldigt uppskattat och han blev så glad.

Annica Olsson berättar om reaktionerna hon fick efter att Oduya tagit emot tavlan. Hon sitter i sitt ljusa vardagsrum i lägenheten på Frösön. På väggarna i hemmet hänger tavlor hon målat själv, svartvita porträtt av kända musiker i hallen, färgglada fjärilar i vardagsrummet.

Johnny Oduya har hon porträtterat två gånger. Första gången var 2013, då hans lag Chicago Blackhawks vann Stanley Cup. En kompis till Annica, som är gift med en hockeyspelare och vän med Oduya, kom i sista stund på att en perfekt present till det svenska proffset skulle vara ett målat porträtt av honom med Stanley Cup-pokalen i handen. Så hon beställde en av Annica Olsson, som fick en vecka på sig att måla porträttet.

– Det gick, men jag stod och målade hela min lediga tid. Jag glömde att äta för det vara så roligt.

I år var det dags igen. När Chicago Blackhawks vann cupen i somras, den här gången i hemmamatchfärger, fick Annica Olsson en ny beställning på ett porträtt av Oduya. Och den här gången bjöds hon ner till Stockholm och den fest på Café Opera som hölls i Johnny Oduya och lagkamraten Marcus Krügers ära.

– Det var jätteroligt, och jag hann prata med Oduya lite, han tyckte tavlan var fantastisk. Men det var väldigt mycket folk där och han hade folk runt omkring sig hela tiden så vi hann inte prata så mycket.

Med på festen var så klart den legendariska Stanley Cup-portalen, och som seden hör serverades det champagne till alla festdeltagarna ur bucklan.

– Men jag hade precis fått in en egen flaska champagne så jag avstod faktiskt.

Annica Olsson målar mest på beställning. Kompisar och kompisars kompisar hör till de vanligaste beställarna. Men ibland säljer hon tavlor till okända kunder. När rockklubben Jane Doe öppnade i Östersund gav hon bort ett porträtt av Alice Cooper i invigningspresent. Men det dröjde inte länge innan en kund krävde att få köpa tavlan.

– Han vägrade visst att gå hem utan att få köpa med sig den, så jag fick helt enkelt måla en ny tavla av Alice Cooper, säger Annica och skrattar.

Målning är bara en av Annica Olssons många talanger. Hon är duktig på att sjunga och brukar framträda på dop och bröllop, hon gör tennarmband och hon snickrar sina egna möbler. Det sistnämnda går så bra att hon börjat få beställningar även där.

– Det började med att jag inte hittade något matbord som jag ville ha. Så jag bestämde mig för att bygga ett själv. Sen är det många som gillat det och nu har jag gjort några bord på beställning.

Annica drar handen över det vitlaserade bordet i vardagsrummet. Det har hon också gjort själv. Hon går före in i köket och visar det matbord hon designat och byggt på egen hand, och som blivit så populärt i bekantskapskretsen.

Möblerna bygger hon i sin pappas snickeri i Hallen. Intresset för hennes möbler börjar sprida sig ut i landet. Till vardags jobbar Annica Olsson på kontor. Men hon drömmer om något annat.

– Drömmen är att starta eget företag i någon form, att livnära mig på att göra sådant som jag brinner för, bygga möbler, måla, sjunga, jobba med människor.

Förhoppningsvis får hon måla fler porträtt av Johnny Oduya också. Han har nämligen precis bytt klubb från Chicago Blackhawks till Dallas Stars.

– Så jag hoppas de vinner Stanley Cup nästa gång, så jag får måla en ny tavla.

Annons