Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon översätter italiensk bok om bröd

– För att klara sig på landsbygden som ensamstående till tre barn måste man ha flera ben att stå på, säger Kersti Jonsson.

Just nu är hon aktuell med översättningen av boken Gårdagens bröd från italienska till svenska.

– Att översätta är att utvecklas som människa och få komma till ro, säger hon.

Annons

– Det är en bok om tacksamhet och respekt. Den uppmärksammade brödets betydelse för oss och det bidrog till att jag tyckte den var intressant.

Gårdagens bröd är skriven av munken och klostergrundaren Enzo Bianchi.

– Han är väldigt känd i den kristna världen, en av Europas mest uppmärksammade klostergrundare och kristna ledare. Men detta kände jag inte till första gången jag läste boken, säger Kersti Jonsson. Samtidigt som hon bjuder på ett gott valnötsbröd berättar hon om författaren Enzo Bianchi,

– Han är pragmatisk och jordnära i sitt förhållande till kyrka och livet. Första gången jag läste en bok av honom tänkte jag; oj hur ser Vatikanstaten på det här. Han är så rak i sin syn.

Hemma på Kersti Jonssons gård i Kaxås finns mycket av det liv som Bianchi beskriver i boken. Bageriet som svarar för det för mänskligheten så viktiga brödet. Hönsen och kryddgården som står för det långsiktiga kretsloppet.

– Jag har varit mycket i Italien. Jag har bott där i perioder och jag ser att det är stora likheter mellan folket på den italienska landsbygden och den svenska landsbygden i vår region, säger Kersti Jonsson.

– Det småskaliga mathantverket finns där precis som här. I bergstrakterna är det små byar med liknande otillgänglighet som för oss.

Det mångfacetterade livet med flera roller ska förenas med tre barn på ett hemman i Kaxås. Det var hit Kersti Jonsson sökte sig, tillbaka till rötterna efter flera år utanför länet med resor utomlands och studier i Stockholm. Hon ville hem och bestämde sig för att ta över föräldragården.

– När man flyttar från storstan handlar det om att hitta ett sätt att försörja sig på när man bor på landsbygden. Vi började med kravgodkända grönsaksodlingar. Brödet och bageriet tillkom senare.

– Jag har alltid bakat mycket och varit bra på det. Det vedugns bakade brödet blev ett komplement. Sedan insåg vi att det tog för mycket tid med två verksamheter och vi valde att fokusera på brödet.

I samband med starten av bageriet jobbade Kersti Jonsson och hennes dåvarande sambo extra inom äldrevården.

– I sju år försörjde sig familjen på bageriet. Men mathantverk är säsongsberoende och jag började jobba extra på Margaretagården. Ett alternativ boende för personer med speciella behov.

– Margaretagårdens pedagogik stämmer väl överens med min inställning till hållbar livsstil och en helhetssyn på människan.

Numera har Margaretagården blivit den viktiga uppgiften och bageriet är igång ibland i samband med stora helger och under sommarmånaderna.

– Jag gläds åt gemenskapen på Margaretagården och att jag har bageri och böcker vid sidan om.

– Bageriet är som en ateljé för mig. Det är konstnärligt och skapande. Att vara kommersiell innebär att man också måste vara aktiv och arbeta utåt, den tiden har jag inte just nu.

Bageri, översättning, jobb på Margarethagården och ansvar för tre barn. Det låter för en utomstående övermäktigt.

– Det är en jättesvår uppgift, så är det. Bor man på svensk landsbygd och är uppväxt här då är man van vid att lösa problemen själv. Mitt liv på landet har också en rikedom som är svår att hitta någon annanstans.

----------------------------------------------

Kerstis reflektioner om boken:
"Gör din plikt, bryt ihop men fortsätt framåt".
– Detta var en bärande levnads devis i Enzo Bianchis hembygd, säger Kersti Jonsson.
"Var och en är kallad att göra något i livet och detta något måste man göra, det är den yttersta plikten. Det finns en uppgift för var och en, som hur svår den än tycks vara skall utföras utan dröjsmål och fullbordas utan något daltande".

– Författaren funderar över varje människas livsuppgift.

"I dag när allt har kort hållbarhet, allt är på försök och allt glöms bort; när varje beslut blir uppskjutet, knappt fattat och direkt återkallat vid första svårighet; när man inte ens har uppfattningen att det för var och en finns en plikt att göra":

– Hans slutsats är väldigt träffande för vår tid, konstaterar Kersti Jonsson.

FAKTA: Gårdagens Bröd
Författaren: Enzo Bianchi
Övsättare: Kersti Jonsson
Förlag: Artos Förlag
Boken finns på nätet, kan beställas i bokhandeln och på bageriet i Kaxås