Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon ser hur vintervädret blir

Meteorologen och spådamen Kristina Ponting från Ottsjö har klara besked om vädret i vinter.
– Snön kommer så småningom och när den kommer så kommer den. Och det blir nog kallt tror jag, vad jag kan se i alla fall, säger hon.

I hela sitt liv har Kristina Ponting studerat årstidernas växlingar och i hyllorna hemma finns hennes vädernoteringar sedan omkring 45 år tillbaka.

– Jag har antecknat vädret ända sen jag lärde mig att skriva. Vintern 77/78 var det till exempel väldigt mycket snö.

Som ung arbetade Kristina Ponting som meteorolog inom försvaret i Uppsala under ett år. Numera är intresset för klimat och väder på en hobbynivå. Ett annat av hennes fritidsintressen är att lägga tarotkort, men det behövs inte för att se hur vintersäsongen kommer att bli. Under höstmånaderna har hon spanat på tecken i naturen och himlen som kan säga något om vinterns väderlek. Det kommer bli tvära årstidsväxlingar utan så kallade bakslag. När snön har fallit så ligger den ända till den tinar bort och då kommer det inte någon mer snö under säsongen, berättar Katarina Ponting.

– Det blir inte en så lång vinter. I slutet av mars eller början av april säger det nog smack så försvinner snön.

Hur gör du för att se hur vintern kommer att bli?

– Först kollar jag på gamla anteckningar och sen ser jag om tecknen är samma. Så ser jag hur vinden och molnen rör på sig.

Så det är inget mystiskt med det här?

– Nej då, det bygger på erfarenhet. Tarot gör jag mer för skojs skull, säger Kristina Ponting.

På SMHI är man mer försiktig med att säga något om vädret i vinter. Deras väderprognoser sträcker sig tio dagar fram i tiden och det är svårt bedöma de sista dagarna i dem med säkerhet, säger Marcus Sjöstedt som är meteorolog på SMHI.

– Osäkerheten ökar ju längre in i framtiden man kommer. Därför är det jättesvårt att säga hur vintern kommer att bli. Hur mycket nederbörd vi kommer att få längre fram i tiden är nästan omöjligt att säga, fortsätter han.