Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon ska lära USA att laga LCHF

Birgitta Höglund är kokboksförfattare, har drivit en av Sveriges största matbloggar och skriver om mat i 100 % Östersund. Nu ska hennes böcker översättas till engelska och släppas i USA.

Birgitta Höglund från Östersund är kanske mest känd för sin blogg Birgitta Höglunds mat där hon tidigare skrev om LCHF-mat, kost med lågt intag av kolhydrater och mer fett, och för drygt två år sedan kom hennes första kokbok. Sedan dess har hon hunnit skriva ytterligare två kokböcker och snart kommer de att släppas i USA.

Birgitta började med LCHF-mat efter att hon lidit av en ryggskada och samtidigt fick sjukdomen Fibromyalgi som gör att nervsystemet blir överretat och att man ständigt har värk. I USA fanns dock forskning på att sjukdomen kunde lindras genom att inte äta stärkelse och gluten då lederna blev irriterade av detta. Birgitta börjad då äta LCHF-mat och märkte skillnad. Hon fick inte lika ont och blev även mycket piggare:

– Jag blir inte lika trött längre och jag går på som en Duracellkanin. Jag var väldigt handikappad, innan jag började med LCHF för fem år sedan.

Den första kokboken, "LCHF för seniorer", skrev Birgitta tillsammans med Annika Dahlqvist som är känd för att vara en av de första att uppmärksamma LCHF-kost. Det blev en bok med svensk traditionell husmanskost fast i nyttigare tappning. Uppföljaren blev "Grillmat LCHF" och senast släpptes "Långkok för LCHF och Paleo" där mjölkfria recept enligt paleotisk kost/stenålderskost och LCHF presenteras. (paleolitisk kost/stenålderskost)

Nu ska alla tre böcker översättas till engelska och släppas i USA. Genom några bloggvänner i USA fick Birgitta tips om en förläggare. Hon tog kontakt och fick napp direkt, de ville publicera alla böckerna på en gång.

– LCHF börjar bli väldigt stort i USA. De har börjat inse att man inte bara kan äta socker och skräpmat, berättar hon.

För Birgitta har upptäckten med LCHF-kost gett henne ett helt nytt liv och förutom en fysisk förbättring så menar hon att matupplevelsen blir en helt annan:

– Jag var tidigare kock i 18 år men jag har aldrig ätit så mycket god mat som jag gjort på sistone. Smakerna kommer fram mer när man inte hela tiden bedövar med stärkelse.

Förutom boksläppet i USA har Birgitta några fler idéer till böcker på gång och hon är även med och planerar hälsoresor till Kreta. Du kan även fortsätta läsa hennes recept i 100 % Östersund såklart.