Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon tar bilen till Mali

Reidun Runsten förälskade sig i den västafrikanska musiken för åtta år sedan. Nu tar hon bilen ner till Mali på obestämd tid.

Det var när Reidun Runsten och hennes dotter åkte på en resa till Västafrika för åtta år sedan som hon förälskade sig i den västafrikanska musiken. Därefter drog hon i hop festivalen Sweden Mali Voices som har anordnats i Mali och Jämtland om vartannat. Nu säljer hon lägenheten i centrala Östersund och flyttar dit på heltid.

– Jag älskar den musiken, man brukar säga att bluesens vagga finns i Mali. Där finns så mycket vart man än vänder sig, säger hon.

Hon ser flytten som en utveckling av Sweden Mali Voices då hon hoppas att med vänner kunna driva ett kombinerat bed and breakfast och kulturcentrum i huvudstaden Bamako. Reidun Runsten har fler visioner för huset.

– Jag ser framför mig en dörr med ett rum mot gatan där jag kan ha gratis sjuksköterskemottagning, säger hon.

Just nu håller Reidun Runsten på att samla material till mottagningen som hon kan fylla bilen med. Efter sommaren bär det av i den mörkgröna Skodan av årsmodell 1997. Vännerna oroar sig för hur hon och bilen ska ta sig ned välbehållna

– Vad de håller på! Jag vet inte, det är väl inga märkvärdigheter. Jag är verkligen inte orolig, om bilen går sönder får jag väl laga den och går inte det får jag väl lämna den och ta med all packning på bussen, säger hon

Reidun Runsten är inte vemodig inför avresan, det enda hon verkar tycka är jobbigt att lämna bakom sig är snusen.

– Jag känner mig bekväm där, jag känner mig hemma och har en stor familj där att ty mig till. Det är så himla kul där, med folk omkring sig hela tiden, säger hon.

Hon hoppas på många besök från Jämtland, flera av dem musiker. I januari är det nämligen dags för nästa Sweden Mali Voices i Gao vid Nigerfloden.

– Vi får väl mota undan Al-Qaida, för vi får egentligen inte vara där, säger Reidun Runsten.

Säkerhetsläget är inget hon är oroad över, trots att UD inte rekommenderar att man åker till Mali annat än till huvudstaden.

– Jag känner mig säkrare där än i Stockholm. Folk har respekt och jag har aldrig känt några vibrationer om att något skulle vara farligt, säger Reidun Runsten.

Själv förstår hon inte vad vännerna och media tycker är så märkvärdigt med flytten. Hon känner sig färdig med lägenhetslivet i Östersund vill hellre än att rulla tummarna göra något nytt.

– Det är ett äventyr att vara där och jag vill fortfarande ha lite äventyr, säger hon.

Fler långa resor:

De har kört husbil från Australien

Thomas ska rulla ända ner till Ystad