Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon tar traktorn till Nordkap

Hon kom körande med sin traktor med husvagnen på släp. Det gick framåt, om än i sakta mak.

Annons

Traktorn är en liten sak av märket Kramer. Den ser ut som en leksakstraktor, grönmålad med röda hjul av årsmodell -55.

Traktorn är tyskregistrerad och körs av en tyska med siktet inställt på Nordkap. Men resan dit lär ta sin runda tid. Marschfarten ligger på mellan 15 -20 kilometer i timmen.

– Jag har ibland gäster med traktor på besök, men det här är första gången en kvinna kör. Dessutom i en traktor utan hytt, säger Harry Jonsson som driver campingplatsen i Hoting.

– De som reser med traktor är alla så nöjda. De hinner se mycket och säger att de känner alla dofter längs resan, säger Jonsson.

Tyskan Monika Hofmann jobbar på posten i Strömsund. Då hon hörde talas om sin landsmaninna for hon ut för att möta henne på vägen med varmt kaffe och bullar.

– Hon heter Inge Selchle, nybliven pensionär och kommer från Hannover. Hon blev väldigt glad. Inge startade sin resa den 24 april och beräknar vara framme i Nordkap i början av juni. Sen ska hon köra hem också, men då reser hon genom Norge, säger Monika.

Resan har hittills gått bra förutom ett litet haveri i Mora där generatorn på traktorn gick sönder.

Nu har Inge lämnat länet och tuffar vidare norrut med en hastighet av åtta - nio mil om dagen. I början av september hoppas hon vara hemma i Tyskland igen.