Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon tar traktorn till Nordkap

Hon kom körande med sin traktor med husvagnen på släp. Det gick framåt, om än i sakta mak.

Annons

Traktorn är en liten sak av märket Kramer. Den ser ut som en leksakstraktor, grönmålad med röda hjul av årsmodell -55.

Traktorn är tyskregistrerad och körs av en tyska med siktet inställt på Nordkap. Men resan dit lär ta sin runda tid. Marschfarten ligger på mellan 15 -20 kilometer i timmen.

– Jag har ibland gäster med traktor på besök, men det här är första gången en kvinna kör. Dessutom i en traktor utan hytt, säger Harry Jonsson som driver campingplatsen i Hoting.

– De som reser med traktor är alla så nöjda. De hinner se mycket och säger att de känner alla dofter längs resan, säger Jonsson.

Tyskan Monika Hofmann jobbar på posten i Strömsund. Då hon hörde talas om sin landsmaninna for hon ut för att möta henne på vägen med varmt kaffe och bullar.

– Hon heter Inge Selchle, nybliven pensionär och kommer från Hannover. Hon blev väldigt glad. Inge startade sin resa den 24 april och beräknar vara framme i Nordkap i början av juni. Sen ska hon köra hem också, men då reser hon genom Norge, säger Monika.

Resan har hittills gått bra förutom ett litet haveri i Mora där generatorn på traktorn gick sönder.

Nu har Inge lämnat länet och tuffar vidare norrut med en hastighet av åtta - nio mil om dagen. I början av september hoppas hon vara hemma i Tyskland igen.