Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon vill bidra till mer verkstad

/
  • – Barn är kommunens framtid, tycker ThereseZetterman (S) som ska leda kommunens utvecklingsarbete. Här firar hon sportlov tillsammans med Anna Zetterman, Matilda Berglund, Kerstin Zetterman,Ellen Zetterman och Agnes Gruvelgård.

Ungdomsfrågorna får en mycket framskjuten plats i det arbete som ska bedrivas i det nyinrättade utvecklingsutskottet i Berg.

– Det är hög tid att dessa frågor lyfts fram, säger Therese Zetterman (S), Hackås, ordförande i det nya utskottet.

Annons

Utvecklingsutskottet är direkt underställt kommunstyrelsen och har inrättats i en tid då befolkningssiffrorna i Berg pekar nedåt och arbetslösheten är stor.

– Att få vara med om att leda arbetet med de viktiga framtidsfrågorna är ett fantastiskt uppdrag. Jag tvekade inte en sekund när jag blev tillfrågad, säger Therese Zetterman.

I dag är hon 37 år, trebarnsmor och egen företagare, men ingen dununge i politiken. Som ung var hon med och startade ett ungdomsparti i Berg och är nu ett av socialdemokraternas tunga namn i Berg.

Förutom sitt ordförandeskap i utvecklingsutskottet sitter hon både i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

– Ungdomsfrågorna ser jag som extra viktiga i arbetet att utveckla kommunen. Vi har i dag 664 ungdomar i åldern 18-24 år som är skrivna i kommunen. Det är dags att lyssna till vad de vill, anser Therese Zetterman.

Bland annat ska en demokratidag ordnas tillsammans med Härjedalens kommun till hösten.

– Jag hoppas att många frågor och förslag som kommer fram där ska mynna ut i medborgarförslag som ungdomarna själva kan presentera i kommunfullmäktige.

För att få ungdomar att stanna i kommunen och familjer att flytta till Berg hoppas hon också få ett framtidsinriktat byggprojekt till stånd.

– Kommunen borde tillsammans med banker och mäklare bygga ett antal hus som man sedan kan sälja. Färdiga hus är lättare att sälja än enbart tomter.

Therese Zetterman vill också damma av de förslag som en grupp unga arkitekter tog fram för några år sedan om attraktiva boendemiljöer i bland annat Klövsjö och Hackås.

– Mitt huvudmål är att få folk att trivas i Berg. Får vi som bor här den känslan är vi själva också de bästa ambassadörerna för en inflyttning, resonerar hon.

Kulturlivet ser hon också som en viktig värdehöjare i framtidsarbetet.

– Kulturen är något av kommunens själ. Den ska vi både vårda och utveckla. Därför satsar vi på ett lokalt kulturår i Berg 2012 när Jamtli också firar sitt 100-årsjubileum, berättar hon.

Även frågorna om integration och näringsliv ligger på utvecklingsutskottets bord.

– Det är viktigt att ta tillvara den kompetens som finns hos våra invandrare och att lyssna till frågor som näringslivet lyfter fram.

Den vision Therese Zetterman har för kommunens utveckling den här mandatperioden är att folk ska känna att det är bra att bo i Berg och att man lyckas vända den negativa befolkningstrenden.

– För egen del hoppas jag kunna bidra till att det blir lite mer verkstad i politiken, säger hon.

Annons