Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon vill ha din gamla klänning

Har du kvar en gammal crimpleneklänning i din garderob? Sara Swedenmark vill väldigt gärna låna den. Även ditt minne till plagget.

Annons

Sara Swedenmark har på sig en turkos crimpleneklänning trots få plusgrader ute. Knapparna är klädda och klänningen ser ny ut, fast den säkerligen är över 50 år. Sara befann sig i Rättvik för några år sedan och där på marknaden, vid det lilla ståndet med gamla klänningar, blev hon kvar halva dagen.

– Den här måste vara gjord för mig tänkte jag, berättar Sara.

Den turkosa klänningen är en klänning många vill känna på och genom åren har många kommit fram till Sara och samtidigt berättat att "En sådan hade min mormor". Det var därifrån Sara fick sin idé om att göra en utställning på gamla crimpleneklänningar.

– Det känns kul att ta tillvara på alla minnen, säger hon.

Sara gav sitt något annorlunda förslag till bygdegårdsföreningen i Kaxås och de nappade. Utställningen pågår i juli på Svea Park med klänningar och lite sybehör. Det är inte lätt att hitta crimplenekläder i dag så Sara behöver hjälp. Låna ut din klänning och ditt minne, så hamnar klänningen på utställning.

– Har man inget eget minne till kläderna så kommer någon annan att kunna associera till ditt plagg. Det är kul hur ett klädesplagg kan få människor att berätta saker.

Femtiotalet lockar Sara på många sätt.

– Det är förnimmelsen av en optimistisk framtidstro. Designen är renhet, det är modigt och eget. Det kom syntetmaterial och folk hade råd att konsumera kläder på ett annat sätt. Crimplene var ett av de första syntetmaterialen som blev folkliga. Många liknar syntettyget med den speciella strukturen som en urvriden wettex trasa har. Och jag vill nu till minne av crimplenen göra en utställning.