Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon vill "vabba" med sin hund

Det finns ingen motsvarighet till vård av barn inom djurvärlden. Något som verkar bli allt mer efterfrågat.

Många uttrycker en önskan om att kunna stanna hemma med sina sjuka husdjur på liknande premisser som föräldrar vid vård av sjukt barn. Men det finns inget som heter vård av sjukt djur eller någon ersättning att söka. Det är något som Anna vill se en ändring på.

För en och en halv vecka sedan genomgick ettåriga taxen Qasanova en omfattande operation. Hans högra bakben hade börjat växa i en felaktig vinkel och hos veterinären konstaterades det att en tillväxtzon i benet slutit sig.

– Veterinären bröt av Qasanovas ben och sågade bort en del av benet för att det ska kunna växa nytt brosk. Qasanovas ben stöds nu upp av en stålställning som han ska ha i minst tolv veckor, berättar matte Anna Jönsson.

Läs också: Han vill ta med hunden på krogen i Östersund

Enligt veterinären var de två första veckorna de mest kritiska med infektionsrisk och att såret måste tvättas regelbundet. Qasanova ska också ha medicin, benet ska masseras och han har ett ordinerat promenadschema att följa.

Anna har därför valt att vara hemma från jobbet för att ta hand om honom. Förra veckan tog hon tjänstledigt och den här veckan nyttjar hon en av sina semesterveckor.

Någon ersättning för att vara hemma med sjukt djur finns inte. Det är något som Anna ifrågasätter.

– Hade det gällt att vara hemma med sjukt barn hade det inte varit ett problem att få ersättning. Till veckan ska jag börja jobba och det kommer kännas både i hjärtat och i magen att lämna honom ensam hemma. Men jag har inte råd att vara hemma, jag måste tillbaka till jobbet.

Borde det vara samma villkor som för att vara hemma med sjukt barn?

– En önskan skulle vara att det var så, men dit kommer vi nog inte. Men det finns ju husdjur i vart och vartannat hem och det är inte så ovanligt att djur blir sjuka. Så någon form av ersättning vore bra.

Anna får heller ingen ersättning från sitt försäkringsbolag. Hon vill inte lämna ut något försäkringsbolag utan menar att det är så här försäkringsvillkoren ser ut för djurägare hos de flesta bolagen.

Varför kan han inte vara på hunddagis?

– I Lit där vi bor finns inget hunddagis. Jag vill heller inte lägga över ansvaret på någon annan utomstående. Han ska ha lugn och ro och på hunddagis är det mycket dofter, ljud och främmande människor som skulle göra honom stressad. Men det är också en kostnadsfråga.

Vad skulle vara en lösning enligt dig?

– Det kunde ju finnas en dagpenning att söka för de som måste vara hemma med sjukt djur. Men det bygger på att veterinär skriver ut ett intyg och att man måste återgå till jobbet när veterinären anser att nu klarar sig djuret på egen hand.

Qasanovas veterinär ansåg att han skulle ha tillsyn första tiden och Annatror att han hade kunnat tänka sig att skriva ett intyg om möjligheten funnits.

Kennelklubbens presstalesman, Hans Rosenberg, förstår problematiken.

– Vi har förståelse för att man som ägare kanske vill vara hemma med sitt djur och det är beklagligt om man blir ekonomiskt drabbad, men vi agerar inte kring frågan direkt. Som det är nu får man försöka hitta någon som kan avlasta en. Men det är nog många som tycker att det är en bra tanke. säger Hans och fortsätter;

– Som privatperson kan man lämna in ett förslag till sin länsklubb som de bereder under sitt årsmöte och så kan det komma vidare till kennelfullmäktige. Det är den vägen man kan gå, och jag kan tänka mig att den här frågan kan få gehör, säger Hans Rosenberg.

Läs också: Han vill ta med hunden på krogen i Östersund