Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hopp inför Ghaders nya prövning

Ghader Ghalameres juridiska ombud är hoppfull inför den nya prövningen.
– Jag tror att det går undan och jag är övertygad om att han får stanna, säger Terfa Nisébini.

När händelsen på flyget på Frösön blev omskriven i iranska medier blev det ett helt nytt läge för Ghader som var på väg att avvisas. Plötsligt fanns det nya omständigheter som inte hade prövats tidigare (se artikel intill).

Den nya prövning som Migrationsverket nu ska göra av hans asylskäl tror Terfa Nisébini slutar med att Ghader Ghalamere får stanna. Eftersom verket har sagt att prövningen kommer att ta cirka en månad innebär det att den görs på befintligt underlag.

En vanlig process är annars att allt börjar om från början, med tilldelat offentligt ombud och inhämtande av underlag. Det brukar ta längre tid och därför lutar det åt en snabbare hantering säger Terfa Nisébinis som tolkar det positivt.

Hennes ansökan om ny prövning innehöll också argument för att det skulle vara oskäligt att tvinga Ghader Ghalamere till Iran för att få det uppehållstillstånd han av anhörigskäl ändå kommer att få. Men verket avslog omprövning av familjeskäl.

ÖP har läst en dom om ett parallellfall, en kurdisk pappa med liten dotter som efter en dom i Migrationsdomstolen förra sommaren slapp återvända till Iran för att söka uppehållstillstånd. "konsekvenserna av en separation anses vara sådana att, ..., det inte skäligen kan krävas att han ska återvända...".

– Det finns jättemånga fall där anhöriga har fått stanna. Man vet aldrig hur de dömer och det är en rättsosäkerhet i sig, att så lika fall bedöms olika, säger Terfa Nisébini.

2012 fick drygt 41 000 personer arbets- och uppehållstillstånd på grund av familjeanknytning.