Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hopp om framtiden trots miljonförluster

Det kommunala bostadsbolaget Härjegårdar är en stor aktör på bostadsmarknaden i Härjedalen.

De senaste åren har bolaget redovisat miljonförluster; drygt tre miljoner minus för senast färdiga bokslut 2012.

Men bolagets vd Hans Svensson ser ljust på resultatet för 2013, som snart är klart.

– Under förra året har vi haft betydligt mer uthyrt. Vi har länge haft tomma lägenheter i Lillhärdal och det är väldigt bra att vi nu har fått hyra ut dem till Migrationsverket. Vi löser vårt behov av hyresgäster samtidigt som vi löser ett mänskligt problem för de som kommer från Syrien. 

Under de senaste åren har hundra av Härjegårdars lägenheter stått tomma. Det motsvarar ungefär tio procent. 

– Nu är fler lägenheter uthyrda och ekonomin ser bättre ut för 2014. Vi har haft en dynamisk hyresmarknad i Härjedalen. Att ha tre procent av lägenheterna tomma är en lagom siffra, säger Hans Svensson, och vi är på väg dit.

I Funäsdalsområdet har det under långt tid varit annorlunda. 

– Under många år har det inte funnits lediga lägenheter i Funäsdalsområdet men nu har vi nio lägenheter lediga även där. De senaste åren har Härjegårdar haft en omsättning när det gäller in- och utflyttning på runt tjugo procent. Många tomma lägenheter har varit dyrt för Härjegårdar.

2012 fick bolaget ytterligare 45 miljoner kronor i aktiekapital av kommunen. 

– Det använde vi framför allt till att betala av lån och minska våra räntekostnader, säger Hans Svensson. 

Den gamla industrilokalen mitt i Sveg, där bilfirman Berners en gång höll till, är ett bekymmer för Härjegårdar. 

– Vi jobbar frenetiskt med att sälja, hyra ut eller riva den och hoppas fortfarande att den ska förvandlas till en tillgång. Men det finns en risk att den här fastigheten kommer att dra ner vårt resultat framöver också. Att skriva ner värdet kan vara en lösning, säger Hans Svensson samtidigt som han med glimten i ögat försöker sälja Berners billigt till undertecknad. 

Hans Svensson har inga planer på att bygga nya bostäder de närmaste fem åren. 

– Nya bostäder blir för dyra, konstaterar han snabbt och relaterar till den marknadssituation som råder i Härjedalen. I år ska Härjegårdar reparera och underhålla sina fastigheter för nio miljoner kronor. 

– Vårt mål är att bli så lönsamma att vi kan underhålla fastigheterna ännu bättre eftersom många är slitna på grund av eftersatt underhåll. Samtidigt har vi också väldigt många fina lägenheter. Därför har vi för tredje året i rad rejält ökat summan för underhåll; till 9 miljoner kronor i år. Får vi någon krona över ska den läggas på underhåll, det är prioriterat. Vi behöver ha lönsamhet för att kunna underhålla och renovera.

I senaste revisionsrapporten avstår revisionsfirman PWC från att uttala sig om Härjegårdars årsredovisning och kan varken till- eller avstyrka att årsstämman fastställer resultat- och balansräkningen. Revisorn väljer också att inte uttala sig om disposition av vinst eller förlust eftersom han inte kunnat få tag på tillräckliga och ändamålsenliga revisionsbevis.

Revisionen konstaterar också att extern fastighetsvärdering saknas. 

– Revisionen anser att våra fastigheter är för högt värderade och vi kommer att skriva ner värdet på vissa fastigheter, så långt det är möjligt. Vi ser ständigt över fastigheternas värde i dialog med revisorerna och våra ägare, kommunen, säger Hans Svensson.