Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Hoppas att alla i tv-sofforna förstår min frustration

Han är en hårt pressad förbundskapten för de svenska skidskyttedamerna.

Mycket talar för att han inte får med en enda åkare till OS.

– Jag förstår alla som är frustrerade. Men jag hoppas att alla i tv-sofforna också förstår min frustration, säger Marko Laaksonen.

Det blev en usel start för det svenska laget när världscupen drog i gång i Östersund i söndags. Redan efter första sträckan hade Elisabeth Högberg förstört chanserna för en bra svensk placering i mixedstafetten.

Det innebär att Sverige blir utan lag i mixedstafetten i OS och mycket talar för att Sverige inte får med en enda svensk skidskyttedam till OS.

En individuell åttondeplats världscupen eller en plats bland de sex främsta i en världscupstafett är det som gäller om det inte ska bli ett OS utan svenska skidskyttedamer.

– Om vi ser på förra årets resultat och med tanke på att vi har samma lag så är det inte trovärdigt. Men vi kämpar på, säger damtränaren Marko Laaksonen.

Han har en ständig dialog med SOK och hoppas att det finns kryphål för att få med några av sina aktiva. Om till exempel två tjejer åker riktigt bra i någon av de fyra världscupstafetter som återstår hoppas han att det kan vara skäl till att ställa upp med ett mixedlag i OS.

Att han hoppade på som damtränare efter att affischnamn som Anna Carin Zidek, Helena Ekholm och Anna-Maria Nilsson hoppat av var en utmaning modell större.

– Jag tyckte att det var en intressant utmaning. Som tävlingsmänniska så ville jag ta chansen att försöka ta oss till OS, säger Laaksonen.

Ångrar du att du tog jobbet?

– Nej, det gör jag inte.

Hur ser det ut underifrån? När har vi ett bra damlag igen?

– Det finns några tjejer på gång. Bland annat så gör 23-åriga Mona Brorsson världscupdebut på onsdag på distansen. Men jag vågar inte lova att framtiden är tryggad och att vi om fyra år har ett riktigt bra damlag igen som på Helena Ekholms och Anna Caroin Zideks tid.

Kritiken är hård nu mot det svenska damlaget. Vad säger du om alla elaka kommentarer?

– Jag kan bli lite less eftersom åkare, vallare och ledare gör allt för att nå målet. Men samtidigt förstår jag förstås kritiken och frustrationen. Folk har ju blivit vana med bra resultat. Jag vet att det är lätt att sitta i tv-soffan och vara kritisk. Det gjorde jag också när jag inte var involverad i landslaget.