Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hoppas att motståndet är fortsatt starkt

Vindkraften blir återigen en valfråga i Åre kommun. Frågan är om motståndet är lika starkt den här gången och om Västjämtlands väl kan vinna lika många röster.

Jörgen Encke, som är Västjämtland väls ordförande, känner inte till att JP Vind ska göra ett nytt försök i Moskogen. Frågan är helt ny och man har därför inte diskuterat det i partiet. Men Encke är övertygad om att partiet även i fortsättningen ska kämpa mot en vindkraftpark.

Han poängterar att partiet är för småskalig vindkraft men är motståndare till en sådan här stor etablering.

Vid förra valet var vindkraftsfrågan stekhet i Åre kommun. När uppstickarpartiet Västjämtlands väl, med Jörgen Encke och Maria Kjellström i spetsen, tog tydlig ställning mot Moskogen fick de en bra respons. I valet fick de 13 procent av rösterna vilket räckte till fem mandat och regeringsställning. De kom överens om att bilda majoritet med Alliansen som lovade att använda kommunens veto mot Moskogen.

– Det är svårt att sia om hur opinionen ser ut nu. Att det blev ett tydligt veto gör kanske att många känner sig trygga och lutar sig tillbaka för de tror att det är lugnt.

Jörgen Encke räknar därför med att valet kan bli en riktig rysare.

– Ja, det känns extremt ovisst den här gången. Valet påverkas ju av hur det går i riksdagsvalet och just nu kan man säga att det blåser röd grönare vindar.

Daniel Danielsson (C) som vill ha en vindkraftpark menar att en överenskommelse med VV inte kan bli aktuell igen, det var en engångsföreteelse.

Om han får bestämma så blir det vindsnurror i Moskogen. Frågan har i och för sig inte tagits upp av Årecentern men han är övertygad om att man kommer att driva den linjen.

Moderaterna är däremot splittrad och Leif Nord har svårt att gissa hur man tänker ska ställa sig den här gången. Inte heller vågar han säga om opinionen har förändrats.

– Det är väl lite som i Rödkullefrågan. Ju längre ifrån man bor ju mer positiv är man, säger han.

Både Miljöpartiet och Socialdemokraterna har tydligt sagt ja till vindkraft i Moskogen. När kommunfullmäktige skulle besluta i ärendet ifjol gjorde Socialdemokraterna en oväntad manöver. Uppenbarligen tyckte Socialdemokraterna att en vindkraftpark i Moskogen var oerhört viktigt. De till och med erbjöd Alliansen skulle få regera utan majoritet. Bara de struntade i avtalet med Västjämtlands väl och sa ja till JP Vind.

– Vi på den här sidan vill sträcka ut en hand åt er. Om ni röstar för vindkraft kommer ni att få fortsätta styra. Vi ska se till att ni kan göra det även om ni inte har majoritet, sa Anna-Caren Sätherberg men Alliansen föll inte för frestelsen utan sa nej.