Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hoppas främja integration med socialt företagande

Fredrik Bergman från kooperativet Macken i Växjö lockade i måndags till samtal med kommun- och landstingsrepresentanter om hur sociala företag kan bli en väg in i arbetslivet.

– Fördelen med sociala företag är att personer inte blir en produkt av någon annans åtgärd, utan delaktigheten och engagemanget kommer först, säger Fredrik Bergman. Han ser socialt företagande som en sätt att integrera människor på arbetsmarknaden.

Han berättar för seminariedeltagarna om en arbetslös fåraherde från Mellanösten, som ville fortsätta vara just fåraherde även i sitt miljonprogramsområde i Växjö. Kommunen nappade och valde att låta sina gräsytor betas av får istället för att klippas. På så vis kunde en enskild firma startas.

– Det var ju inte på Macken som kom på att vi skulle ha får i stan, utan det var en person med det intresset som dök upp. Vår idé är att vara öppna för människors förmåga, säger Fredrik.

Macken är ett socialt företag, ett kooperativ, i Växjö. Ägarna är alltså sina egna anställda och de hjälps åt med en gemensam drivkraft. Bland annat håller de språkverkstäder och företagscenter där de hjälper personer som varit företagare i andra länder att starta eget i Sverige. Där kan de få hjälp med språk, kontakter och regler.

Ett gott samarbete med kommunen har varit viktig för Mackens verksamhet och framgången med de sociala företagen de hjälpt till att starta, något som Fredrik Bergman hoppas ha sått ett frö om under dagen. Han och Coompanion som arrangerade måndagens seminarium, hoppas att många kommuner i länet ska nappa och skriva en policy om sociala företag och kooperativ.

Coompanion jobbar med att ge råd till kooperativ och anordnade seminariet i måndags för att främja socialt företagande och integration i länet.

– Frågan är ju vad man gör med vinsten som företag, sociala företag vill oftast generera fler nyanställningar istället för stor aktieutdelning, säger Anna Frestadius på Coompanion.

Hon exemplifierar med kooperativet Govido som driver Café Tingshuset och gick från tre till 22 anställda på drygt tre år.

– En kamp i dagens samhälle är såklart att få ett jobb, det är en annan kamp att få ett meningsfullt jobb. Det tror jag är drömmen i den unga generationen, jag anar ett visst epokskifte, säger Fredrik Bergman.