Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hoppas på vändning

G20-ländernas ledare överraskade i London. Stora ord följdes av gigantiska summor enligt beslut på toppmötet. Den psykologiska effekten är den första att vänta av de oerhörda 9 000 miljarder kronor som ska samlas ihop.

Annons

Det har inte varit en särskilt humoristisk vecka annars trots att första april passerat. Konjunktur Institutet bjöd inledningsvis på en mörk prognos och dystra besked kom även från finansministern Anders Borg. Snabbt sjunkande BNP och massarbetslöshet är vad som ligger framför oss.

Medan Byggnads anser att det bästa sättet att rusta sig för de hårda prövningarna är att varsla hundratals byggjobbare om strejk, var G20-ländernas ledare i stället eniga om att samförstånd är vägen ur krisen.

Alla länder sitter i samma båt och måste hjälpa till att ro efter förmåga.

Protektionismen och skilda uppfattningar om vem som har störst plikt att göra vad, tenderar annars att bli käppar i hjulen på lösningarna, både när det gäller den ekonomiska och den ekologiska krisen.

Många tvivlade därför på att det skulle komma ut något mer än just stora ord från London.

Det kom stora ord. Storbritanniens premiärminister Gordon Brown talade om en ny världsordning. USA:s president Barack Obama talade om ”The turningpoint”. Vändpunkten då världens länder tog ett gemensamt krafttag för att hjälpas åt och komma vidare även om de i historien varit dödliga fiender.

Men framförallt kom ett oerhört stort paket.

En gigantisk räddningsaktion ska sätta fart på världsekonomin. G20-mötet kom överens om att satsa 9 000 miljarder kronor för att motverka depressionen.

Merparten av den ofattbara pengapåsen kommer att ställas till förfogande för Internationella valutafonden (IMF) och Världsbanken. Ambitionen är att det ska gynna både västvärlden och utvecklingsländerna.

Tuffare tag väntar skatteparadis, hedgefonder och bankernas bonussystem, vilket heller inte är en dag för tidigt.

Om SEB:s vd Annika Falkengren känner att hon kan nobba möten med regeringen i ärendet, blir det svårare att ignorera direktiv från internationell nivå.

Om detta internationella stortag räcker för att vända ekonomisk kurs kan ingen veta. Det verkligt stora är samarbetet i sig och vetskapen om att Obamas ledord ”change” sträcker sig långt utanför Amerika. Nedrustningsavtalet med Ryssland är ju ingen obetydlig nyhet det heller.

Det tycks vara sant som det sägs – kris föder kreativitet.