Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hoppas vi kan bekosta nytt språktest

Stefan Nolervik skrev en utförlig och rörande artikel 19 december om den kurdiska familjen Amer, Leyla, Emine och Timor, som bor i Trångsviken.

Jag känner familjen och vill inte att de glöms bort. De kom till Sverige i december ifjol och har bott i Trångsviken sedan juni. Flera familjer kom samtidigt med dem till Trångsviken.

Eftersom jag har tid som pensionär har jag undervisat de i svenska av och till sedan juni. Alla asylsökande jag har träffat har varit varma och sympatiska människor och de visar intresse och vilja att lära sig svenska.

Amer och Leyla var 16 och 20 när de kom till Sverige. Hela Leylas familj blev dödad när militärerna attackerade deras by.

När jag undervisade Amer i svenska kunde han visa mig på kartan var han kom ifrån i Syrien. Han visade var järnvägen gick och kunde orientera sig och hitta byn.

Ändå har Migrationsverket konstaterat genom bara en telefonintervju att de kommer från Armenien och ska skickas dit.

Det finns flera sätt att kontrollera uppgifter och språktester på kurder räknas inte som helt pålitliga. Det finns inte skolor för kurder att lära sig sitt eget språk. De räknas inte i Syrien och är statslösa.

Jag har förståelse för att Migrationsverket har fått en övermäktig uppgift, men jag är besviken och upprörd att inte initiativ tas till ändringar. I Trångsviken har vi flera gånger påpekat att de asylsökande kan få hjälp genom Bygdegården. Vi kan hjälpa om vi blir informerade att det finns nya familjer som behöver hjälp.

Viktigast just nu är att vi inte glömmer bort Amer och Leyla. Om det visar sig att de kan få ett nytt språktest hoppas jag att vi kan få till en insamling för att bekosta det. Vi får inte ge upp.

Julia Pihl

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel