Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hos Hallvikens chark kan man få allt från björn till bäver

Allt från bäver till kronhjort och vildsvin. Och allt från pålägg till ölkorv.
Hos Hallvikens Chark och styckning AB kan man få det mesta inom köttillverkning.

Kylan är påtaglig. Längs träpanelen bakom charkdisken hänger en tänd ljusslinga som sprider mysbelysning över lokalen. I charkdisken trängs isterband med ölkorvar och diverse pålägg.

Hallvikens chark ligger ett stenkast från E 45:an och speciellt på sommaren och kring jul blandas här turister med lokalbor för att köpa korvar och pålägg. Men nu, när vintern är på väg mot vår, är det bara Ingvar Andersson och hans popspelande radio som vittnar om liv. I dag är det legotillverkning av korv som gäller. 60 kilo kött kommer i slutändan bli 120 kilo korv, vilket tar Ingvar Andersson ett par dagar att fixa.

– Just nu är det hur många som helst som kommer in med en hel älg och vill ha korv av allt, säger han medan han fyller ett rött skinn med korvdeg.

Eftersom korven består av mestadels älgkött så får den inte kallas för falukorv, trots att den är misstänksamt lik en sådan till färg och form. Att just korvtillverkning blivit så populärt tror Ingvar Andersson till dels beror på att det är trendigt med korvtillverkning just nu, men även att det bra produkter.

– Det är väl ett bevis på att det smakar bra, och dessutom vet man ju var köttet kommer ifrån, säger han.

Ingvar Andersson driver Hallvikens Chark tillsammans med sin svåger Mikael Eriksson, som i sin tur även driver en bondgård med köttgård på andra sidan europavägen. De startade charken för fem år sedan, då Ingvar Andersson träffade Mikael Erikssons syster och flyttade från Blekinge till Hallviken och Jämtland.

– Jag började jobba på slakteri när jag var 13 år och de första grisarna slaktade jag när jag var 15. När jag flyttade hit fanns det dåligt med jobb och jag tänkte att det här har jag ju jobbat med tidigare, det här kan jag.

Sagt och gjort, i dag köper Hallvikens chark in djur som de får slaktade på Jämtgården i Hammerdal och sedan gör bland annat korv och pålägg av. Här kan man även lämna in kött som sedan Ingvar Andersson gör korv och annat av, bland annat den älgkorv han just nu fyller i röda skinn och snitsigt binder ihop med tråd.

Hallvikens chark lämnar även produkter till Glada Lådan i Östersund, och de står ofta på marknader. Om några veckor är det dags för Gregorie i Östersund, men främst gillar Ingvar att stå på de små marknaderna runt omkring i Strömsund.

– Jag åker hellre på de små marknaderna i Norråker eller Kyrktåsjö till exempel, man kan sälja mer på en timme där än på en hel dag på Gregoriemarknaden.

Älg är det djur som oftast styckas och görs korv på här, men ibland kommer det in annat. Förra veckan kom det in ett vildsvin. Kronhjort är inte ovanligt att få in och även bäver och björn vill folk röka eller göra korv av.

– Bäver är ju egentligen bara en hare som lever i vattnet, det är inget konstigt, säger Ingvar Andersson och rycker på axlarna.

De absoluta storsäljarna i charkdisken är de egna ölpinnarna. Under den största öldrickarperioden, sommaren, tillverkar de över 1 000 ölpinnar per vecka här.

Mer från Hallviken:

Lyckad satsning på viltkött – nu är en utbyggnad på gång

Bildextra: Laddade skyttar sköt skarpt i Hallviken

Hallviken en helt vanlig dag i september