Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hot mot politiker aktuellt problem

En av sex politiker har utsatts för trakasserier, hot eller våld. I morgon ska de förtroendevalda i landstinget diskutera situationen.

Annons

Det är Brottsförebyggande rådet, Brå, som kommit fram till att en av sex politiker i landet har blivit utsatta med anledning av sitt förtroendeuppdrag under 2011. Trakasserier är det vanligaste, men även hot förekommer i relativt stor utsträckning, enligt Brå:s utredare. Misshandel och skadegörelse är ovanligare, enligt rapporten som publicerades förra året.

I morgon, tisdag, inleder landstingspolitikerna mötet i fullmäktige med att under två timmar diskutera risken för hot och våld mot förtroendevalda. Programpunkten sker bakom stängda dörrar.

Det har förekommit att förtroendevalda i Jämtlands läns landsting har utsatts för hot.

– Det är inte så vanligt, men det förekommer, säger Hans Lundqvist (S), landstingsfullmäktiges ordförande.

Han anser att klimatet har blivit allmänt hårdare för de förtroendevalda, men att landstingspolitikerna i Jämtlands län relativt sett har klarat sig bra.

I samband med tisdagens fullmäktigemöte genomförs utbildning för att bland annat göra politikerna uppmärksamma på tecken som kan tyda på att de utsatts för hot.

– Det kan vara sådant som folk slänger ur sig i ett samtal, sådant som kanske inte alla uppfattar som ett hot. Det är viktigt att sådant här kommer upp till ytan. Inför varje valår hårdnar klimatet, säger Hans Lundqvist.

Ledamöterna får också information om landstingets säkerhetsrutiner och förhoppningen är att medvetenheten kring de här frågorna ökar efter dagens genomgång.

– Det kan leda till att man blir tryggare i en hotsituation när man vet hur man ska agera. Vi har bra rutiner och handlingsplaner, säger Hans Lundqvist.

Harriet Jorderud (S), landstingsråd, och Christer Siwertsson (M), oppositionsråd, känner sig inte hotade för egen del, men tycker att det är rätt att ägna några timmar åt det här temat.

– Det är bra att få kunskap om vad vi ska vara uppmärksamma på och det är viktigt att få kunskap om hur olika situationer ska bedömas. Jag välkomnar den här genomgången, säger Jorderud.

– Vi ska kunna känna oss trygga. Hot mot politiker är ett slag mot demokratin och yttrandefriheten. Jag tycker också att media har en viktig roll när det gäller att hyfsa till debattsidor och kommentarstrådar. Det är en balansgång, det fria ordet är det viktigaste vi har, säger Siwertsson.