Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hot och våld ökar i domstolar

Hot och våld vid rättegångar ökar kraftigt. Sedan 2009 har antalet rapporterade incidenter mer än fördubblats till 373 fall, enligt ny statistik från Domstolsverket, rapporterar SVT Nyheter. Siffran är den högsta som rapporterats. - Många gånger är det knappt att vittnen vill komma hit.(TT)

– Många gånger är det knappt att vittnen vill komma hit. De är jätterädda för repressalier, att de ska råka illa ut för något de bevittnat. Har det hänt en incident i rättssalen är det extra viktigt att vi sitter med för att ge trygghet och ett extra stöd, säger Natalie Hansdotter, vittnesstödsamordnare vid Södertörns tingsrätt till SVT.

Varje år hålls nästan 200 000 förhandlingar i domstolarna, med omkring en halv miljon åhörare. Säkerheten har skärpts med bland annat väktare, larmanordningar och röntgenkameror. Ändå inträffade alltså rekordmånga incidenter i fjol.

– Någon kan bli upprörd under en förhandling och hota någon av parterna i målet. Det kan även bli bråkigt i korridorerna och vid inpasseringen med säkerhetskontrollerna, säger Thomas Östman, säkerhetschef vid Stockholms tingsrätter, till SVT.

Han framhåller ändå att problemet är relativt sett begränsat.

– Tittar vi på hur många förhandlingar det är i domstolarna, så tycker jag att incidenterna ligger på en väldigt låg nivå, säger Östman.

Lokalt:

Här hittar du alla dagens nyheter

Här hittar du alla kultur- och nöjesnyheter

Här hittar du alla sportnyheter

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner ÖP:s nya app här, till Iphone eller till Android !