Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotad politiker gjorde polisanmälan

Den moderate kommunpolitikern Johan Loock från Pilgrimstad polisanmälde på torsdagsmorgonen att han hotats.
– Det var obehagligt, säger han.

Det var 31 oktober som han blev uppringd av en man som presenterade sig med namn och som krävde att Johan Loock skulle dra tillbaka sin kandidatur till oppositionsrådsposten i Bräcke kommun.

Annars skulle Johan Locke vara slut som politiker eftersom han då gått emot folkets vilja och demokratin.

Mannen sa att han skulle göra livet surt i största allmänhet för Johan Loock.

– Han skulle också uppmana alla företagare att flytta från Bräcke kommun.

Efter att ha pratat med partikamrater både i Bräcke kommun partiföreträdare på länsnivå så bestämde sig Johan Loock för att göra en polisanmälan.

– Det är allvarligt med den här typen av hot. Det är viktigt att stämma i bäcken.

ÖP har inte lyckats nå den man som Johan Loock namngett, en företagare verksam bland annat i Bräcke, men till P4 Jämtland har han sagt att han inte vill kommentera anmälan.

Johan Loock dröjde med polisanmälan för att inte störa processen med att utse oppositionsråd i Bräcke kommun och som kulminerade vid onsdagens kommunfullmäktigesammanträde i Gällö där han i en sluten omröstning ställdes mot Centerpartiets Theresa Flatmo från Kälarne.

Han fick 14 av de 39 rösterna, Theresa Flatmo fick 15. 10 röstade blankt vilket innebar att 10, eller fler, från den S-ledda majoriteten lade sig i valet av oppositionsråd.

Diskussionerna mellan de 14 från Socialdemokraterna, 3 från Landsbygdens Framtid i Bräcke, 2 från Vänstern och 1 från Folkpartiet inför mötet hade resulterat i en samfälld uppmaning att inte rösta.

Att det i onsdags fanns två kandidater att välja på som oppositionsråd var inget nytt. Vid motsvarande val 2010 vann Veronika Eklund (M) över Yngve Hamberg (C) vars 12 år som oppositionsråd därmed var över.

Inför omröstningen framhöll Yngve Hamberg att han inte hade något emot att det var kamp om oppositionsrådsposten.

– Jag tycker att det stärker Bräcke kommun att vi har två unga kandidater som vill ta ansvar, sa han.

Theresa Flatmo fyller 34 år på onsdag och Johan Loock blev 41 år 21 juni.