Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotad utbildning räddad i sista stund

Det var kritiskt in i det sista, men förra veckan kom lösningen som räddar kvar skidlärarutbildningen i Åre.

Utbildningen var i praktiken inte bara hotad, utan nedlagd. Detta då yrkeshögskolemyndigheten, som står för denna statliga utbildning, skar undan de ekonomiska förutsättningarna för fortsatta drift.

– Beskedet var att utbildningen inte prioriterades av regering och riksdag. Det har aldrig förekommit någon kritik mot utbildningen som sådan, understryker Ola Rockberg, utbildningsledare på Åre sport- och skidlärarlinje i Åre.

Men en ny lösning har gjort att den uppskattade, men trots det hotade, utbildningen räddats.

– Genom en lösning där varje elev blir lärling i stället för elev kommer utbildningen att kunna fortsätta, säger Rockberg som redan nu menar att lärlingssystemet kommer att fungera bra i Åre.

– Vi har redan i dag ett system som står nära ett lärlingssystem då vi har täta kontakter med hela näringen här i Åredalen. Redan i dag finns ett gediget samarbete, förklarar en mycket lättad Rockberg.

Hade utbildningen tvingats stänga hade det inneburit en utarmning av skidlärare på såväl kort som lång sikt.

– Det finns gott om jobb för de som avslutar utbildningen. Och det är viktigt att komma ihåg att utbildningen även riktar sig mot hela turismbranschen generellt sett, såväl vinter som sommarturismen, säger Rockberg inte sen med att föra fram utbildningens positiva sidor.

Och eleverna jublar över den fortsatta existensen. De känner sig lättade där de står i snöyran med sina elevkullar framför sig i Rödkulleområdet.

– Fantastiskt skönt att utbildningen är räddad, skönt för hela skidlärarsverige. Den senaste tidens rykten har skapat stor oro på skolan, säger Kristoffer Rosenblad, Ängelholm, som går skidlärarutbildningen i Åre.

– Nu kan vi andas ut. Att få denna höga kompetens på liknande skidlärarutbildningar skulle ta betydligt längre tid, menar Nils Essén, Södertälje, som får medhåll av studiekamraten August Byberg från Borlänge:

– Helt underbart, säger han och tar några snabba skär ner mot en väntande grupp.

I dag har skidlärarna den grupp internationella elever med Rotaryanknytning framför sig.

Vilka som är gladast är svårt att avgöra.