Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotade skogar funna i länet

48 skyddsvärda skogar med nära 2 000 fynd av rödlistade arter. Det hittade Naturskyddsföreningen när man letade hotade skogar som ska avverkas i länet. En av dem är Norrsjöskogen som SCA ännu inte huggit ned.

Annons

För 1,5 år sedan berättade ÖP om Bodil Carlsson från byn Norrsjön sju mil norr om Hoting i Strömsunds kommun. Bodil som bor i Östersund hade startat en kamp mot att skogen bakom hennes hemby skulle avverkas.

bakom byn inte lönat sig att avverka eftersom den låg så brant. Men nu fanns alltså planer på att leja in norsk arbetskraft som vet hur man avverkar på sluttningar.

Hösten 2007 vaknade motståndet kring byn. Det blev ett upprop på nätet och en namninsamling. I maj i fjol träffade SCA byborna men fortsatte att hävda att skogen skulle avverkas. Det sista som är sagt är att det blir ett nytt möte i sommar. Avverkningsanmälan har inte dragits tillbaka men SCA har lovat att det i alla fall inte blir någon avverkning under 2009.

med på den lista med hotade skogar som Naturskyddsföreningen efter inventeringar menar innehåller rödlistade arter och därför borde skyddas. Totalt 150 skogar i Norrland och Dalarna är upphittade och i dem har inventerarna hittat 6 000 fynd av rödlistade arter.

finns i länet. Gemensamt för dem är att merparten ska avverkas. Privata markägare och bolagen, men mest bolagen, har anmält avverkningsplaner och Naturskyddsföreningens poäng är att staten borde lösa in och skydda mer samt att bolagen frivilligt borde avstå av naturvårdshänsyn.

säger SCA:s informationschef Björn Lyngfeldt. Sedan SCA 2007 fick kritik för att inte följa sina egna åtaganden och hänsynsregler har bolaget ändrat sina rutiner. Planer på avverkningar har granskats igen och i flera fall har SCA sedan skrotat planerna när de visat sig att skogarna innehöll höga värden.

skogar som Naturskyddsföreningen listade kände jag inte till och därför ska vi göra egna nya inventeringar. Vi kommer noga att gå igenom dem men det är inte säkert att vi hamnar på samma slutsats.

en sådan skog, säger Björn Lyngfeldt. SCA:s genomgång visar inte på höga naturvärden. Att den ligger nära en by väger inte tungt.

– Generellt har vi inte samma utrymme för hänsyn när skogen ska vara tillgänglig för människor. Människor måste finnas sig i att skogen är en råvarukälla och arbetsplats.