Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotas av en halv miljon kronor i vite

Åre kommun måste skärpa kontrollen av sina avloppsverk. Annars måste tekniska kontoret betala 480 000 kronor i böter.

Tekniska kontoret sköter inte de kommunala avloppsverken på ett korrekt sätt. Det handlar om tolv anläggningar som miljökontoret anser inte sköts enligt miljölagstiftningen.

Miljöchefen Josefin P Jonsson förklarar att kommunens personal är duktiga och kan sin sak. Men problemet är att rutiner och skötsel inte finns i några dokument.

– All kunskap finns i teknikernas huvuden. Det finns inte nedtecknat i några pärmar. Så om personalen slutar kan det innebära att anläggningar sköts på sämre sätt.

Josefin P Jonsson påpekar att avloppsverken sköts på rätt sätt i dag. Men det kan ändras på sikt om inte kvalitén säkras.

– Det finns mycket kunskap hos personalen men om de byts ut så kan det innebära sämre underhåll. Det blir helt enkelt ett sårbart system.

Miljöchefen berättar att anledningen till att kraven från miljökontoret kommer först nu är lagstiftningen på det här området har skärpts. Nu måste verksamheten ha nogranna egenkontrollprogram, rutiner som visar att man gör allt för att inte riskera människors hälsa eller miljö.

För ett år sedan påtalades problemet med kontrollen av avloppsverken med de åtgärder som sattes in av tekniska kontoret var inte tillräckliga. Därför skärper miljökonterat tonen och begär 40 000 kronor i vite per avloppsverk. Summan motsvarar de resurser som man måste sätta in för att klara av att göra ett kontrollprogram, menar Josfin P Jonsson.

På torsdag tar miljö-, bygg- och räddningsnämnden beslut i frågan.