Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotas utvisas till fel land

För två och ett halvt år sedan flydde Karim från krigets Somalia till Svenstavik. Nu hotas han av utvisning till ett helt annat land. Efter en kort språkanalys när han kom till Sverige ansåg Migrationsverket att hans hemland är Tanzania.

– Helt absurt, anser Lars Johan Sund, god man för Karim.

Annons

Utvisningshotet som nu vilar över 17-årige Karim Ibrahim Abdul, som går på Fjällgymnasiet i Svenstavik, har på kort tid fått folk att mobilisera olika stödkampanjer för att han ska få stanna kvar.

Lars-Johan Sunds son Robin startade för några dagar sedan en Facebook-grupp som redan fått närmare 4 000 medlemmar.

– På en timme fick vi 1 000 medlemmar. Det är ett fantastiskt stöd som visas Karim. Det pågår även namninsamlingar, berättar Robin.

Själv lever nu Karim ett liv där hoppet blandas med förtvivlan.

– Jag förstår inte varför jag ska utvisas till ett land som jag aldrig tidigare besökt och där jag inte känner någon. I mitt hemland Somalia dödades min far i kriget och tillsammans med min mor flydde jag via Mozambique till Sverige. Men min mamma och jag kom ifrån varandra och jag kom ensam till Svenstavik där jag nu känner mig hemma och vill stanna, säger han.

Karim är en mycket duktig fotbollsspelare och det var så Lars-Johan Sund kom i kontakt med honom och till slut blev god man för honom.

– Jag träffade honom första gången när jag tränade ett av Bergs pojklag. Han var en jättetalang och har nu också spelat i A-laget och blev utsedd till bästa spelare i div. IV. Jag kommer att göra allt för att han ska få stanna här, säger han.

Hos familjen Sund har han blivit som en son i huset. Han bor visserligen i en lägenhet i Svenstavik, men det är hos Lars-Johan, hans fru Ulrika och deras barn han har sin trygghet.

– Det här är min familj i dag, säger Karim.

Lars-Johan Sund finner Migrationsverkets beslut och den språkanalys det grundar sig på mycket märkligt.

– Ska en 14 minuter kort språkanalys som görs när ett skärrat barn kommer till ett nytt land få avgöra hela framtiden. Karim var bara 15 år när språktestet gjordes. Då var han så nervös och rädd att han svimmade under testet.

Familjen har nu anlitat en engelsk språkexpert som i sin analys ställt utom allt tvivel att Karim kommer från Somalia eftersom han talar språket Bajuni.

– Med den analysen och alla andra intyg vi kan få ska vi begära en omprövning av Migrationsverkets beslut. Det får inte gå till så här. Blir han ändå utvisad till Tanzania följer jag med för att se vad som händer med honom. Blir han barnsoldat eller vad är det som väntar honom? Vi kommer också att koppla in politiker och en advokat, säger Lars-Johan Sund.

Annons